Socialinių įmonių priežiūra: daugiau aiškumo, skaidrumo ir efektyvumo

Šiam darbui pasirengta diegiant pažangią ūkio subjektų priežiūros patirtį: sukurta nauja socialinių įmonių priežiūros sistema, paremta vertinimo pagal rizikos kriterijus metodika, parengtas standartizuotas kontrolinis klausimynas, pagal kurį bus atliekamas socialinių įmonių tikrinimas.


Metodikos tikslas – atliekant teisės aktų nustatyta tvarka gautos informacijos apie socialinių įmonių veiklą vertinimą pagal rizikos kriterijus, nustatyti, kurių socialinių įmonių veikloje galimai yra prieštaravimų ar neatitikimų Socialinių įmonių įstatymo ir jį įgyvendinančių teisės aktų reikalavimams ir šių socialinių įmonių atžvilgiu atlikti neplaninį patikrinimą. Metodikos nuostatų taikymas suteikia galimybę „surūšiuoti“ įmones į savo veikloje turinčias rizikos kriterijų ir neturinių šių kriterijų bei taikyti atitinkamas priežiūros schemas. Pagal naująją metodiką yra du vertinimo etapai: socialinių įmonių veikla vertinama kas mėnesį iki kito mėnesio 20 dienos ir kas ketvirtį iki kito ketvirčio pirmojo mėnesio 30 dienos pagal nustatytus rizikos kriterijus. Jei įmonės veikla neatitinka šių kriterijų, taip pat atsižvelgus į tam tikrus numatytus atvejus, joje atliekamas neplaninis patikrinimas.


Kontrolinis klausimynas parengtas suformuluojant aiškius klausimus, iš kurių verslo atstovai galės matyti, ką ir kaip tikrins priežiūrą atliekantys specialistai. Taip siekiama suteikti daugiau aiškumo, skaidrumo ir efektyvumo priežiūros procesui.


Pagal naująją metodiką nuo gegužės 1 dienos iki šių metų pabaigos planuojama patikrinti 42 įmones.


 


Specialieji kontroliniai klausimai socialinėms įmonėms yra skelbiami VšĮ ,,Versli Lietuva“ interneto svetainėje:


http://www.verslovartai.lt/downloads/Dokumentai/kotroliniai_klausimynai/kk-socialinems-imonems.pdf


 


Daugiau informacijos apie kontrolinius klausimynus:


http://www.verslovartai.lt/question?business-subject=25


 


 


Lietuvos darbo biržos


informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!