Po darbo inspektorių vizito su „nelegalais“ skubiai sudarytos darbo sutartys

Nurodytoje įmonėje iš tiesų buvo nustatyti trys be darbo sutarčių dirbę asmenys; šiuo metu su jais darbo sutartys yra sudarytos bei pranešta Sodros teritoriniam skyriui apie jų priėmimą į darbą. Įmonės vadovui dėl galimai nelegalaus darbo naudojimo Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnai surašė administracinių teisės pažeidimų protokolą, kuris bus perduotas teismui. Kartu su Lietuvos darbo birža bus aiškinamasi, ar minėti trys asmenys nėra nedarbo bei socialinių išmokų gavėjai.


Beveik tuo pat metu VDI Vilniaus skyriuje gauta teismo nutartis (nutartis kol kas dar neįsigaliojo) dėl, kaip buvo nustatyta Valstybinės darbo inspekcijos inspektorių, vienoje iš statybos įmonių be darbo sutarčių dirbusių 11 asmenų. Šia nutartimi įmonės vadovui skirta 33 tūkst. litų bauda.


Iš viso Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnai šiais metais, surengę daugiau nei 3,5 tūkst. nelegalaus darbo patikrinimų, nustatė beveik 2 tūkst. galimai neteisėtai dirbusių asmenų –tai daugiau nei dvigubai negu buvo nustatyta pernai.  


Viliaus Mačiulaičio, Valstybinės darbo inspekcijos laikinojo vadovo teigimu, tokių rezultatų pasiekta skyrus nelegalaus darbo kontrolei kur kas daugiau pajėgų nei iki tol. Nuo vasaros penkiuose didžiuosiuose šalies miestuose įsteigtos Valstybinės darbo inspekcijos mobiliosios nelegalaus darbo tikrinimo grupės, kurios vykdo operatyvinę kontrolę bei prevenciją ir savo apskrityse, ir gretimuose regionuose. Tikrinant aktyviai bendradarbiaujama su policija, kitomis nelegalų darbą kontroliuojančiomis institucijomis. Šioms institucijoms pagal jų kompetenciją informacija apie neteisėtą veiką perduota per 400 atvejų (4 kartus daugiau nei pernai tuo pačiu metu).


Šiais metais Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriai Lietuvoje teismams perdavė 436 bylų dėl 736 asmenų galimai nelegalaus darbo. Iš jų išnagrinėta 351, teismai skyrė per 1 mln. litų baudų.


Nelegalaus darbo kontrolės stiprinimas bei veiksmų koordinavimas su kitomis kontrolės įstaigomis išlieka vienu iš pagrindinių VDI veiklos tikslų ir kitais metais.


Apie nelegalų darbą galima pranešti Valstybinės darbo inspekcijos Pasitikėjimo telefonu (8 5) 213 9750 arba interneto svetainėje www.vdi.lt


 


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!