Švietimo darbuotojų mitingas

Gerbiami mokytojai,


stebint pastaraisiais metais besiklostančią situaciją švietime, aiškiai matosi galutinai išryškėjusios Gintaro Steponavičiaus vadovaujamos Švietimo ir mokslo ministerijos veiklos tendencijos. Prieštaringiausia iš jų – visiškas nenoras girdėti švietimo bendruomenės nuomonės. Ministrui ir jo komandai reikia tik klusnaus pritarimo, bet ne kompetentingos švietimo profesionalų bei praktikų nuomonės. Be atsako lieka ne tik mokytojų interesams atstovaujančių profesinių sąjungų siūlymai, bet nepaisoma ir savivaldybių, mokyklų vadovų, bei kitų švietimo bendruomenės dalyvių nuomonės.


Švietimo ir mokslo ministerijai einant šiuo keliu, priimtas tarptautiniu skandalu virtęs Švietimo įstatymas, vasaros pabaigoje be jokių argumentų atmestas profesinių sąjungų siūlymas nustatyti 18 kontaktinių valandų pedagoginę normą, toliau nepagrįstai mažinami dirbančių mokytojų krūviai. Užmerkęs akis į profesinių sąjungų, Lietuvos savivaldybių asociacijos ir mokyklų valdovų prieštaravimus, ministras ką tik pritarė mokinio krepšelio lėšų dalies atėmimui iš mokyklų. Paskutinis lašas perpildytoje kantrybės taurėje – paslapčiomis parengti, iš pagrindų sukritikuoti, tačiau nepaisant to, toliau atkakliai stumiami Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo koncepcijos metmenys. Šio dokumento priėmimas artimiausioje ateityje gerokai pablogins visos šalies pedagogų darbo sąlygas, neišvengiamai palies ir jų atlyginimus. Deja ir apie tai Švietimo ir mokslo ministerija atkakliai nenori girdėti.


Jausdami atsakomybę ne tik už atstovaujamų mokytojų interesus, bet ir už visos Lietuvos švietimo sistemą, 2011 m. gruodžio 6 d. kviečiame visus pedagogus, neabejingus savo ir ugdomų mokinių likimui, atvykti į Vilnių.


Kviečiame atvykti ne tik profesinės sąjungos narius, bet ir visus šalies mokytojus, nes neigiami pokyčiai palies mus visus. Susirinkę prie Švietimo ir mokslo ministerijos ne tik garsiai pakartosime savo reikalavimus, bet ir pareikšime pasiryžimą pasiekti, kad jie būtų išgirsti.


Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius
LŠDPS Žemaitijos susivienijimo pirmininkas Eugenijus Jesinas


 


MITINGAS vyks 2011 m. gruodžio 6 d., antradienį  prie LR švietimo ir mokslo ministerijos, adresu A. Volano g. 2/7 Vilniuje.


Planuojama pradžia 14 val., pabaiga – 17 val.


MITINGO REIKALAVIMAI


1. Visų teisės aktų, susijusių su mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų socialinės – ekonominės padėties pokyčiais, projektus derinti su švietimo profesinių sąjungų atstovais LR Trišalės tarybos švietimo komitete.


2. Atidėti Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo koncepcijos metmenų priėmimą iki tol, kol skaidriai sukurta darbo grupė paruoš alternatyvų dokumento projektą, kuris būtų suderintas su profesinėmis sąjungomis.


3. Iš esmės keisti dabartinę švietimo įstaigų finansavimo tvarką (mokinio krepšelio metodiką), nes ji šiuo metu neatlieka savo pagrindinės funkcijos – efektyviai naudojant švietimui skirtas lėšas, gerinant ugdymo kokybę.


4. Koreguoti mokytojų darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų nustatyta 18 kontaktinių valandų pedagoginė norma.


5. Imtis realių žingsnių, kurie sudarytų prielaidas mažinti mokinių skaičių klasėse ir mobiliose grupėse, tuo sudarant sąlygas realiam, o ne deklaratyviam mokinių ugdymo diferencijavimui bei individualizavimui.


6. Tvirtinant 2012 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą atsisakyti nuostatos, kad mokinio krepšelio pinigai dėl nuo
rugsėjo 1 d. sumažėjusio mokinių skaičiaus, būtų atimami iš mokyklų.


7. Atnaujinti darbo grupės dėl mokytojų išėjimo į išankstinę senatvės pensiją darbą; taip pat, sudaryti darbo grupę, kuri pateiktų siūlymus teisės aktų projektams balansuojant mokytojų teises bei pareigas.


8. Sukurti finansines ir įstatymines prielaidas, kad savivaldybės negalėtų beatodairiškai taupyti ikimokyklinių ir neformaliojo ugdymo įstaigų sąskaita.


9. Mokyklų bibliotekininkų pareigybę prilyginti pedagoginiams darbuotojams.


Lietuvos švietimo profesinės sąjungos ir LŠDPS Žemaitijos regiono profesinės sąjungos pasirengusios pradėti derybas dėl išdėstytų reikalavimų įgyvendinimo terminų ir priemonių. Švietimo ir mokslo ministrui ignoravus šiuos reikalavimus, artimiausiu metu svarstysime nacionalinio streiko galimybę.


 


Šaltinis:


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!