Susitikimas seime

Susitikimo metu buvo panagrinėtos kiekvieno reikalavimo įgyvendinimo galimybės.


Didinti MMA Seimo nariai (ir pozicija ir opozicija) nusiteikę dar daugiau, nei prašo profesinės  sąjungos – iki 50 proc. VDU. Susitikimo dalyviai juokavo, kad tik Premjeras A.Kubilius negirdi savo partijos balso, arba tiesiog nesilaiko partinės drausmės.


 


Dėl valstybės tarnautojų  ir biudžetinio sektoriaus darbuotojų atlyginimų bazinio dydžio padidinimo, R.J.Dagys pasakė, kad nėra  jokių rezervų, iš kur būtų galima paimti reikiamas lėšas. O padidinimo (nuo 450 Lt iki 465 Lt  ir nuo 122 Lt iki 125 Lt) kaina sudarytų 200 mln. Lt ir tai yra labai didelė suma. Be to, pirmininkas priminė „Snoro“ bankrotą, kuris kainuos valstybei jei ne lėšomis, tai būsimo skolinimosi reitingais. Vytautas Bakas prašė nemanipuliuoti skaičiais – ta pati suma kartais vardijama kaip labai didelė, o kartais kaip maža investicija.


 


Reikalavimą didinti užimtumą Seimo narys pavadino lozungu, nes užimtumo didinimas ir yra svarbiausia valstybės užduotis. Diskutuojama buvo, kokios lėšos turi būti skiriamos darbo vietų kūrimui, kaip tobulinti bedarbių mokymus. Profsąjungos nuogąstavo dėl imigrantų, kurie pasiryžę dirbti už mažesnius atlyginimus.


 


Reikalavimas mažinti darbo jėgos apmokestinimą Komiteto pirmininkui pasirodė nekonkretus. Sumažinus vienus mokesčius, reikėtų didinti kitus, nes būtina surinkti biudžetą. Toliau buvo diskutuojama dėl TVF siūlymo apmokestinti nekilnojamą turtą. Šiam mokesčiui prieštarauja Prezidentė ir liberalai. Be to, siekiant apmokestinti visas pajamas, būtinai reikėtų įvesti visuotinį turto deklaravimą. Turtingiesiems visai „nepavojingas“ darbo pajamų apmokestinimas, nes  didesnę dalį pajamų jie gauna kaip dividendus. Mokesčių sistemos tobulinimas, progresinis visų pajamų apmokestinimas galėtų būti naudingas Lietuvai. Deja, toks pasiūlymas Seime sulaukia didelio pasipriešinimo.


 


Dėl pensijų atstatymo į 2009 m. lygį yra pasisakęs Konstitucinis teismas – negalima išskirti kai kurių gyventojų grupių iš bendro sprendimo. Taigi valstybinių pensijų gavėjai turi vilčių atgauti savo anksčiau buvusias pensijas.


 


Vėliau daug buvo diskutuojama dėl skurdo mažinimo priemonių. Komiteto pirmininkas žino apie vaiko pinigus ir juos gaunančių šeimų diskriminaciją pagal vaikų skaičių šeimoje. Diskriminaciją turėtų panaikinti Paramos šeimai įstatymas.


 


Žinoma, malonu, kad SRD Komiteto pirmininkas atrado laiko diskusijai, tačiau neatrodo, kad profsąjungų reikalavimai sudomino Seimo narius. Toks jau Seimo narių požiūris – jie lyg ir žino, ko žmonėms reikia, tačiau turi svarbesnių reikalų…


 


 


parengė


Janina Švedienė


LDF generalinė sekretorė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!