Švietimo ministerija gadina drąsios šalies įvaizdį

Posėdyje dalyvavo daugumos ES šalių – profesinių sąjungų ir darbdavių (švietimo ir mokslo ministerijų ar savivaldybių) atstovai. Deja, Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, eilinį kartą demonstruodami savo baimę prisiimti darbdavio atsakomybę, šiame susitikime nedalyvavo.


Vadovaujantis ES sutartimi, komiteto steigimą inicijavo Europos švietimo profesinių sąjungų komitetas (ETUCE). Po ketverių metų diskusijų bei 2009 m. pradžioje įsisteigus Europos švietimo darbdavių federacijai (EFEE), atsirado galimybė pilnaverčiam socialiniam dialogui švietimo sektoriuje. Europos švietimo sektoriaus socialinio dialogo komitetas (ESSDE) įkurtas 2010 m. sausio mėnesį. 


Lietuvos švietimo darbuotojų interesams šiame komitete atstovauja Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos atstovai. Nuo pat jo įkūrimo į komitetą buvo deleguoti doc. Linas Šumskas, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo tarptautinis koordinatorius, atsakingas už aukštąjį mokslą ir Tatjana Babrauskienė, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos tarptautinė sekretorė.


Per trumpą komiteto veikimo laiką Europos socialinio dialogo partneriai jau patvirtino du svarbius dokumentus:
– bendrą deklaraciją dėl investicijų į švietimą;
– bendras gaires dėl tarpregioninio bendradarbiavimo tarp suinteresuotų šalių Mokymosi visą gyvenimą srityje.


Konkrečioms temoms nagrinėti komitete įsteigtos 3 darbo grupės: dėl švietimo kokybės, dėl demografijos problemų, dėl aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų. Darbas grupėse vyksta intensyviai. Neseniai parengti ir pradėti vykdyti du stambūs europiniai projektai: pirmas susijęs su švietimo kokybe, o antras – su mokytojų pritraukimu. Pastarojo projekto partneriu buvo pasiūlyta tapti LŠMPSF. Projekto tarptautinis forumas vyks Vilniuje 2012 metų balandžio 11-12 d.


Svarstant 2012-2013 metų sektorinio komiteto veiklos programą, tarp pagrindinių veiklos krypčių LŠMPSF pasiūlymu buvo įtrauktas ir mokytojų pensinio amžiaus klausimas. Su galutine veiklos programa netrukus bus galima susipažinti tinklapyje: http://etuce.homestead.com/ETUCE_2010_Social_dialogue.html


 


 


 


LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!