Nelaimingų atsitikimų statistika: pirmauja statybos, transportas ir apdorojamoji pramonė

Per praėjusių metų liepos – rugsėjo mėnesius įvyko 17 mirtinų ir 28 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe. Mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius šalyje, palyginti su 2010 m. tuo pačiu laikotarpiu, išlieka panašus, tačiau sunkių – padidėjo 25 proc. Daugiausia sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe įvyko statybos (14 atvejai, iš kurių 7 mirtini), transporto (14 atvejų, iš kurių 3 mirtini), apdirbamosios pramonės (8 atvejai, iš kurių 1 mirtinas) srityse bei žemės ūkio įmonėse (6 atvejai, iš kurių 1 mirtinas). Iš apdirbamosios pramonės įmonių daugiausia nelaimingų atsitikimų įvyko medienos apdorojimo įmonėse.


Per minėtą laikotarpį beveik kas trečias sunkus ar mirtinas nelaimingas atsitikimas įvyko atliekant statybos bei krovos darbus. Dažniausiai nelaimingi atsitikimai įvyksta atliekant darbus aukštyje (remontuojant stogus, atliekant apdailos darbus arba lipant kopėčiomis į darbo vietą). Vien rugsėjo mėnesį įvyko 3 mirtini nelaimingi atsitikimai statybos įmonėse. Sunkias traumas patyrė 4 aukštyje dirbę darbuotojai.


Panašių nelaimių galima būtų išvengti, jei darbai būtų iš anksto planuojami, įvertinama rizika nukristi ir susižaloti, jei būtų įrengiami tinkami pastoliai ar kitos saugios paaukštinimo priemonės, kolektyvinės saugos priemonės.


VDI, reaguodama į tokį pastaruoju metu nelaimingų atsitikimų darbe proveržį, spalį didesnį dėmesį kreipia, kaip darbdaviai ir patys statybininkai laikosi saugos darbe reikalavimų.


Pabrėžtina, kad dažnai vienoje teritorijoje dirba dviejų, o kartais ir daugiau įmonių darbuotojai, ypač dažnai taip dirbama statybos, prekybos įmonėse. Šalia kitų darbų atliekami ir krovos darbai. Darbuotojai, pasiųsti į kitą įmonę, nesupažindinami su joje galimais pavojingais rizikos veiksniais. Tokiais atvejais, siekiant apsaugoti darbuotojus nuo nelaimingų atsitikimų darbe, turi reikšmės darbdaviui atstovaujančio asmens paskyrimas. Darbdaviams atstovaujantys asmenys turi bendradarbiauti, pranešti vienas kitam bei darbuotojams apie galimus pavojus darbe.


Rengiant šią informaciją, Valstybinė darbo inspekcija gavo dar vieną pranešimą apie mirtiną nelaimingą atsitikimą, įvykusį dėl nepakankamo bendradarbiavimo: medienos atraižas lentpjūvėje sandėliavo vienos įmonės, o jas smulkino ir išveždavo – kitos įmonės darbuotojai, kurių vienas ir žuvo. Įvykis dar tiriamas, tačiau akivaizdu, kad rizika būti traumuotam dėl nesaugiai sukrautų medienos atraižų nebuvo įvertinta.


VDI per šių metų trečią ketvirtį gavo 23 pranešimus apie mirtis darbe. Tai 64 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį 2010 m. 14 pranešimų (61 proc.) gauta apie vairuotojų mirtis, iš kurių 11 – dėl ligos, 2 – dėl savižudybės ir 1 – dėl smurto. Mirusių darbe vairuotojų amžius nuo 43 iki 57 metų. Tenka pabrėžti, kad iš 14 mirties atvejų, 11 jų – užsienyje.


 


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!