Per sunkmetį politikams ir valdininkams didėjo atlyginimai

Vyriausybė bei Seimas suka galvas, kaip dar nukarpyti ir taip skurdu dvelkiančias kai kurias sritis. Tad žmonėms pažadėta, jog kitąmet atlyginimų kilimo nereikėtų laukti. Tą patį išgirdo ir darbuotojų profesinės sąjungos – minimalų atlyginimą Vyriausybė ketina didinti vos 37 litais po mokesčių, arba iki 707 litų, nors už tiek pragyventi kylant kainoms yra nebeįmanoma.

Visgi labiausiai taupymo politika nuskriaudė pačius politikus. Pavyzdžiui, eilinis Seimo narys prasiautus krizei dabar gauna nebe varganą 4665 litų atlyginimą, kaip 2008-ųjų pabaigoje, o 7682 litus (atmetus 2 tūkst. litų kasmėnesinių „pieštukinių“ lėšų). Nepasisekė ir pačiam premjerui Andriui Kubiliui – jo atlyginimas nuo 8330 litų 2008-aisiais „sumažėjo“ iki 10 215 litų šiuo metu. Tokiu pat principu algos „mažėjo“ ir kitiems svarbiems Lietuvos asmenims.


 



Elitas savęs nenuskriaus

Artūras ČERNIAUSKAS – Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas:

Kubilius apgavo ir pensininkus – daliai jų, t. y. gaunantiems valstybines bei ištarnauto laiko pensijas, jos taip ir nebuvo grąžintos į prieškrizinį lygį, sumažinimas pratęstas dar metams. O dėl Seimo narių darbo užmokesčio, kai jie neva pakeitė priemokas į darbo užmokestį, bet iš tikrųjų jas pasiliko, – tai jau tikras anekdotas, absurdas. Iš karto sakėme, kad tai – eilinė afera, siekiant pasididinti algas.

Kai žmonės, taupydami biudžeto lėšas, eina nemokamų atostogų, o kitiems algos didėja, tai tokie dalykai parodo „socialinį teisingumą“. Visos biudžeto problemos sprendžiamos mažiausiai uždirbančių žmonių sąskaita. Tas pats daroma ir toliau: nurodymai mažinti ar nedidinti darbo užmokesčio fondo. Tai privers juos vėl eiti nemokamų atostogų, nevykdyti savo funkcijų. Kai kitiems atsiras privalumai vykti į daugiau komandiruočių ar uždirbti nepalyginti daugiau. Pastarieji dalykai parodo, kad yra elitinė grandis, kuriai jokios krizės negresia.


 


 


Ignas JAČAUSKAS


Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios”

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!