Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pozicija dėl darbo kodekso pataisų

LIETUVOS ŠVIETIMO PROFESINĖS SĄJUNGOS PAREIŠKIMAS DĖL DARBO KODEKSO PATAISŲ


 


Andriaus Kubiliaus vyriausybė dar kartą bando kišti savo gobšią ranką į mokytojų ir kitų biudžetinio sektoriaus darbuotojų kišenes, deklaruodama, kad siekia racionalesnio biudžeto lėšų naudojimo. LR Finansų ministerija pateikė Darbo kodekso pataisas, kuriose numatyta, kad valstybės ar savivaldybės įstaigos darbuotojai atleisti iš darbo ne dėl savo kaltės ir suradę darbą kitoje valstybės ar savivaldybės įstaigoje, netenka teisės į Darbo kodekse numatytas išeitines išmokas. Šių pataisų priėmimas, visų pirma, palies mokytojus, nes absoliuti dauguma jų būtent ir dirba valstybinėse ar savivaldybių švietimo įstaigose. Nemažai mokytojų, ypač kaimo vietovėse, dėl nedidelio vaikų skaičiaus mokyklose turi mažą pamokų skaičių, todėl dirba keliose mokyklose. Nelikus pamokų vienoje iš jų ir mokytoją atleidus, jis neteks ne tik dalies uždarbio, bet dalies Darbo kodekse darbuotojams numatytų socialinių garantijų. Kartu šios pataisos dar labiau padidins įtampą tvarkant mokyklų tinklą savivaldybėse. Neretai vietos „reformatoriai“ pataria nesinaudoti Darbo kodekso suteikta galimybe darbuotoją iš vienos įstaigos į kitą perkelti darbdavių susitarimu išsaugant jam visas socialines garantijas, o siūlo nutraukti darbo sutartį buvusioje darbovietėje ir sudaryti naują kitoje. Tokiu atveju, darbuotojui, kuriam naujoje darbovietėje darbo stažas skaičiuojamas nuo nulio, ketinama padaryti dar vieną skriaudą – jis neteks išeitinės išmokos.


Lietuvos švietimo profesinė sąjunga, gindama mokytojų teisę į orų darbą ir saugią darbo vietą, griežtai pasisako prieš pateiktas Darbo kodekso pataisas, diskriminuojančias mokytojus ir kitus biudžetinio sektoriaus darbuotojus.


 


Socialdemokratai pritarė Lietuvos švietimo profesinė sąjungos siekiui apginti mokytojų teisę į orų darbą ir saugią darbo vietą, todėl pasisakė prieš pateiktas Darbo kodekso pataisas, diskriminuojančias mokytojus bei kitus biudžetinio sektoriaus darbuotojus.


 


LŠPS pareiškimas


Socialdemokratų pranešimas


 


LŠPS


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!