Jei įstaigose gerai jausis darbuotojai, gerai bus ir vaikams

Keičiant pedagogų, dirbančių vaikų globos įstaigose pareigybių pavadinimus, pablogėjo darbuotojų socialinės – ekonominės garantijos. Tų pedagogų, kurie tapo socialiniais darbuotojais, ženkliai sumažėjo atlyginimai, padidėjo darbo apimtys, sutrumpėjo atostogos, dingo darbuotojų motyvacija darbui. Tokios sąlygos negali neatsiliepti įstaigose gyvenantiems vaikams.“ – tokių išvadų priėjo apskirto stalo diskusijos dalyviai.


Diskusiją organizavo LŠPS Vaikų globos namų profesinių sąjungų susivienijimas (VGN). Joje dalyvavo Švietimo ir mokslo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, Vaiko teisių apsaugos kontrolierės tarnybos ir Socialinių pedagogų asociacijos atstovai. Renginyje buvo aptarti opūs VGN klausimai susiję su vaikų globos namuose dirbančių socialinių pedagogų, socialinių darbuotojų veikla, jos gerinimu ir kitomis aktualiomis problemomis.


Daugiausiai diskusijų sukėlė šie klausimai: socialinių darbuotojų įtraukimas į darbuotojų, kurių darbo pobūdis susijęs su didesne protine, emocine įtampa sąrašą, socialinių darbuotojų bei socialinių pedagogų pareigybių patikslinimas, (nes šiuo metu abi pareigybės suplaktos į vieną, tiek pedagogai tiek darbuotojai atlieka vienodas funkcijas tik už skirtingą atlyginimą), vieningos personalo struktūros įvedimas. VGN darbuotojai kantriai įrodinėja, kad socialinis pedagogas ir socialinis darbuotojas vykdo tas pačias funkcijas. Ministerijų atstovai siekė įrodyti, kad teoriškai – tai skirtingos pareigos. Racionalaus sprendimo kol kas nerasta.


Nedidelės vilties VGN socialiniams darbuotojams suteikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, kurie patikino, jog planuojamame biudžete yra siūloma šiek tiek padidinti socialinių darbuotojų atlyginimus, tam numatyta papildomai 20 mln. litų. Viskas priklauso nuo Vyriausybės ir Seimo narių. Profesinės sąjungos vadovai įsipareigojo stebėti situaciją ir greitai reaguoti, jei bus ketinama išbraukti iš biudžeto projekto numatytas lėšas.


Diskusijos dalyviai teigiamai įvertino ŠMM ir SADM projektą, kurio dėka apie 170 VGN darbuotojų turėjo galimybę persikvalifikuoti socialiniais pedagogais.


Kitoje renginio dalyje vyko diskusija apie socialinės globos įstaigų šakos kolektyvinę sutartį. Profesinės sąjungos teisininkams buvo išsakytos socialinės globos įstaigų problemos. LPSK teisininkė Jolanta Cinaitienė apibendrino problemas ir įsipareigojo parengti šakos kolektyvinės sutarties projektą, kuris taps derybų objektu.


Renginį apibendrinti būtų galima Vaiko teisių apsaugos kontrolierės patarėjo Egidijaus Meilaus žodžiais: „Jei įstaigose gerai jausis darbuotojai, gerai bus ir vaikams“.


 


 


LŠPS Vaikų globos namų profesinių sąjungų


susivienijimo informacija


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!