Valstybinės darbo inspekcijos akcija: didesnis dėmesys – statybvietėms

„Statybose gerokai padaugėjo mirtinų nelaimingų atsitikimų. Tokie tragiški įvykiai statybos įmonėse sudaro daugiau nei trečdalį visų šalyje įvykusių mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe. Todėl tikrinsime, kaip darbdaviai ir patys statybininkai laikosi saugos darbe reikalavimų. Antra, statybose nustatoma ir daugiausiai nelegaliai dirbančių asmenų – per šių metų 8 mėnesius jie sudarė per 26 proc. visų nustatytų galimai nelegaliai dirbančiųjų. Artimiausiu metu tai ir bus pagrindiniai inspektorių dėmesio objektai“, – teigia Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vadovas Vilius Mačiulaitis.


Per šių metų 9 mėnesius, atlikdami statybos ir remonto darbus, 6 darbuotojai žuvo, 19 sunkiai susižalojo. Vien per praėjusias dvi savaites statybos įmonėse įvyko trys mirtini nelaimingi atsitikimai. Praėjusiais metais statybose per tą patį laiką žuvo 2 darbuotojai.


Dažniausiai nelaimingi atsitikimai įvyksta atliekant darbus aukštyje, ant darbuotojų užkritus kroviniams, statybinėms konstrukcijoms, juos sužaloja veikiantys mechanizmai. Nelaimes gali lemti tai, kad nevykdomi statybos darbų technologijos projekto reikalavimai arba toks projektas iš viso neparengtas, netinkamai organizuojami bei vykdomi pavojingi darbai. Neretai nelaimės nutinka ir dėl pačių darbuotojų kaltės, kai šie nevykdo jiems privalomų darbų saugos ir sveikatos instrukcijų, tačiau tokie pažeidimai dažniausiai pasireiškia tose įmonėse, kuriose nepakankama saugos ir sveikatos darbe vidinė kontrolė.


Primindamas nuolat pasikartojančius ir žūtį ar sužalojimus lemiančius pažeidimus VDI vadovas V. Mačiulaitis kreipėsi į statybų įmonių, padalinių vadovus laišku, ragindamas užkertant kelią nelaimėms labiau naudotis ir VDI specialistų parengtomis rekomendacijomis, ir individualiomis jų konsultacijomis.


„Inspektoriai patikrins kaip galima daugiau statybviečių, todėl visi, ką nors statantys ar atliekantys statybos remonto darbus, gali tikėtis jų vizito. Tačiau pagrindinis mūsų tikslas – ne nustatyti kuo daugiau pažeidimų, o atkreipti darbdavių dėmesį į problemas ir padėti išvengti kitų nelaimių“, – teigia V. Mačiulaitis.


 


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!