Profesinės sąjungos siūlo premjerą vadinti ponu deficitu

Protestuotojai reikalavo didinti minimalų pragyvenimo lygį ir visus su darbuotojais susijusius klausimus svarstyti Trišalėje taryboje.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius aiškina, kad protesto akcijos dalyvių skaičių sumažino per ankstyvas protesto akcijos laikas – aplinkinių rajonų gyventojai nespėjo atvykti.


Leidimo protestuoti buvo prašoma 12 val., tačiau tuo metu V. Kudirkos aikštėje vyks Psichikos sveikatos dienos renginiai.


Aktyviausiai tarp mitinguotojų reiškėsi buvusio Premjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujamos partijos atstovai. Į protesto akciją jie atėjo su šūkiais „Kubiliau, išgirsk teisingus Krikščionių partijos reikalavimus“, „850 litų lygu emigracija“, „Krikščionių partija ragina didinti algas“.


Lietuvos profesinių sąjungų koordinacinis centras teigia nesiderėsiąs dėl Trišalio susitarimo 2012 metams, nes socialiniams partneriams siūloma pasirašyti dokumentą, kuris tesąs deklaratyvių teiginių rinkinys, nepagrįstas konkrečiais faktais ir skaičiavimais.


„Vyriausybės mąstyme makroekonomika baigiasi finansų stabilizavimo klausimu. Tuo tarpu apie makroekonominius projektus šalyje nieko nekalbama. Pasiūlysime kolegoms Premjerą Andrių Kubilių pavadinti „ponu Deficitu“. Jis nenori suprasti, kad ekonomika turi tarnauti žmonėms, o ne deficito įveikimui“, – penktadienio mitinge teigė A. Kvedaravičius.


Protesto metu griežtos kritikos susilaukė ir siūlomas Darbo kodekso liberalizavimas, kurį valdžią bando įgyvendinti be darbuotojų atstovų pritarimo. Dokumente siūloma liberalizuoti darbo santykius, sukurti lankstesnes ir įvairesnes įdarbinimo formas, pavyzdžiui, įdarbinimo čekius, supaprastinti atleidimą iš darbo, nemokėti kompensacijų atleidžiant iš darbo.


Tokį darbo santykių liberalizavimą profsąjungos teigia suprantančios kaip vergovinės santvarkos įteisinimą Lietuvoje, kur žmogus tampa preke, „dovanų“ čekiu.


„Kai kurie darbdaviai ir Vyriausybė mano, kad dabartinis Darbo kodeksas žlugdo verslą. Tačiau taip nėra. Jie (darbdaviai – ELTA) nesinaudoja Darbo kodekso suteiktomis galimybėmis samdyti žmones. Spaudimas keisti kodeksą tęsiasi jau penkerius metus.


Sutarėme, kad be profsąjungų pritarimo jis nebus keičiamas. Tačiau dabar mus užgriuvo apie 50 naujų pasiūlymų, tarp kurių – netgi Darbo kodekso panaikinimas tam tikrais atvejais“, – kalbėjo A. Kvedaravičius, turėdamas omenyje ūkio ministro Rimanto Žyliaus siūlymą leisti daugiau nei 6,5 tūkst. Lt uždirbantiems asmenims patiems derėtis dėl liberalesnių priėmimo ir atleidimo iš darbo sąlygų.


Profesinės sąjungos bijo, kad ateityje tokios sąlygos bus taikomos ir mažiau uždirbantiems žmonėms.


Susirinkus visiems dalyviams mitinguotojai sėdo į du atvirus autobusus ir reikšdami savo reikalavimus pajudėjo Vilniaus gatvėmis. Protesto metu jokie Vyriausybės pareigūnai nepasirodė ir su profesinių sąjungų nariais nebendravo.


Profsąjungų teigimu, raginusi profesines sąjungas ir darbdavius susitarti dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimo ir šiems sutarus, kad MMA gali didėti iki 1000 litų, Vyriausybė iki šiol vilkino galutinį sprendimą, o dabar skelbia, jog jei bus tinkamos sąlygos, kitais metais nuo liepos 1 dienos būtų galima planuoti minimalią algą padidinti iki 850 litų.


„Tuo pat metu siūlomas viešojo sektoriaus atlyginimų įšaldymas ar net mažinimas, vadinasi, toliau skurs gaisrininkai, policininkai, mokytojai, gydytojai, kitas personalas, o Vyriausybės klerkai, Seimo nariai, ministerijų darbuotojai lepinsis piniginiais priedais bei kitomis privilegijomis“, – pabrėžia profsąjungos.


 


 


ELTA ir LPSK informacija


 


 


Protesto akcijos akimirkos:


 





 


 


 


 


 


 


 




 


 


 


 


 


 


 


 


 


http://www.facebook.com/media/set/?set=a.257364787632430.54367.153500544685522&l=febc11436f&type=1


 


Žiniasklaida:


http://www.zebra.lt/lt/naujienos/lietuva/prie-vyriausybes-del-minimalios-algos-didinimo-protestavo-kelios-desimtys-zmoniu-246764.html


 


http://www.ekonomika.lt/naujiena/siulo-premjera-vadinti-ponu-deficitu-13805.html


 


http://www.valstietis.lt/Pradzia/Naujienos/Lietuvoje/Profesines-sajungos-siulo-Premjera-vadinti-ponu-Deficitu-atnaujinta


 


http://politika.atn.lt/straipsnis/91022/profesines-sajungos-trimitais-ragino-vyriausybe-atsikvoseti-nuotraukos


  


http://www.diena.lt/naujienos/lietuva/prie-vyriausybes-protestavo-kelios-desimtys-zmoniu-atnaujinta-381423


 


http://www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/profesines-sajungos-trimitais-ragino-vyriausybe-atsikvoseti-636482/


 


http://www.lrt.lt/news.php?strid=31489&id=5848688


 


http://verslas.delfi.lt/business/profesines-sajungos-siulo-premjera-vadinti-ponu-deficitu.d?id=50439832


 


http://www.balsas.lt/naujiena/558896/profsajungos-nesileisime-paverciami-vergais-papildyta-foto#4789-258565


 


http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/profsajungos-prie-vyriausybes-reikalauja-didinti-minimalia-alga-56-173542http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/profsajungos-prie-vyriausybes-reikalauja-didinti-minimalia-alga-56-173542

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!