Pradėtas uab “švyturys- utenos alus” darbuotojų teisminis persekiojimas

Tą dieną  turėjo prasidėti  UAB “Švyturys-Utenos alus“ gamybos padalinio darbuotojų streikas.


Liepos 22 d. Klaipėdos apygardos teismui pritaikius laikinąsias apsaugos priemones – streiko sustabdymą – profesinės sąjungos nusprendė  rengti piketus prie „Švyturio” ir „Utenos alaus” daryklų.
Rugpjūčio 23 d. į Utenos policijos komisariato  Prevencijos poskyrį apklausai dėl dalyvavimo pikete buvo iškviestas Utenos alaus Darbininkų sąjungos pirmininkas Vilhelmas Čekuolis.


Byla dėl  LR Susirinkimų įstatymo pažeidimo bus nagrinėjama Utenos apylinkės teisme rugsėjo 12 d.  UAB „Švyturys-Utenos alus“ rašte policijai prašoma administracinėn atsakomybėn patraukti  visus 9 pikete dalyvavusius Utenos alaus daryklos darbuotojus.  Kaip buvo pranešta,  anksčiau Utenos alaus daryklos darbuotojų teisėtus  reikalavimus palaikė ir kitų Utenos profesinių sąjungų  4  atstovai, kurie tuo pačiu metu surengė atskirą  palaikymo piketą prie Utenos alaus daryklos.


Apie tai PN pranešusi Lietuvos darbo federacijos (LDF) pirmininkė Eugenija Šniutienė pareiškė, jog profesinės sąjungos tiesiog šokiruotos įžūlumo darbdavių, apskundusių piketo organizavimą, tarsi tai būtų kokia nors nusikalstama veika. „Piketo organizatorius kaltinantys asmenys,  matyt,  neišmano LR Susirinkimų įstatymo arba bando juo manipuliuoti. Eilinį kartą pamirštama LR Konstitucijos 36 straipsnyje numatyta piliečių teisė rinktis be ginklo į taikius susirinkimus”.


Pirmininkei antrinusi LDF generalinė sekretorė Janina Švedienė teisėsaugos pradėtą tyrimą dėl piketo irgi kvalifikuoja kaip profesinių sąjungų persekiojimą. „LR Susirinkimų įstatymas, – komentuoja įvykį J. Švedienė, –  nustato  piliečių konstitucinės teisės rinktis į taikius susirinkimus užtikrinimo sąlygas viešosios tvarkos, žmonių sveikatos apsaugos tvarką bei atsakomybę už šio įstatymo pažeidimus.


Organizuojant susirinkimą, jo vieta, laikas, dalyvių skaičius derinamas su savivaldybe, kuri, išnagrinėjusi organizatorių pranešimą apie numatomą renginį, gali išduoti arba neišduoti leidimo.  Tačiau Įstatymo  9 straipsnis teigia:  „Nebūtina pranešti apie piketus, kuriuose dalyvauja ne daugiau kaip 10 žmonių“. Įstatyme nėra draudžiama tuo pačiu metu organizuoti keletą piketų. O UAB „Švyturys-Utenos alus“ darbuotojai kaltinami pažeidę Įstatymą, nors pikete dalyvavo tik 9 asmenys“.



(PN inf.)


www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!