Ar darbuotojai lietuvoje turi teisę streikuoti?


Manome, jog tokiu sprendimu grubiai pažeista žmonių laisvė kovoti už savo teises bei LR Konstitucijos 51 str., kuriame teigiama, kad „darbuotojai, gindami savo ekonominius ir socialinius interesus, turi teisę streikuoti“.


Gyvename demokratinėje šalyje, tačiau teismo sprendimai labiau primena santvarką, kurioje paisoma tik įmonės interesų, vis labiau apribojant darbuotojų teisę ginti savo interesus kolektyvinėmis priemonėmis. Organizuodama streiką profesinė sąjunga turi įvykdyti gausybę procedūrų, nes Lietuvos Respublikos darbo kodeksas numato labai sudėtingą ir ilgą procesą: vienas iš žingsnių – slaptas visų įmonės darbuotojų balsavimas, tačiau ir atlikus visas numatytas procedūras, streiko surengimo galimybė išlieka tik teorinė. Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos teigimu: „nors LR Konstitucijoje ir įtvirtinta darbuotojų, ginančių savo ekonominius ir socialinius interesus, teisė streikuoti, tačiau ji nėra absoliuti ir jos įgyvendinimas gali būti siejamas su tam tikromis sąlygomis ir apribojimais“.  Vadinasi, įvaldžius teisines peripetijas, bylinėjimasis gali trukti amžinybę. Reali situacija tuo metu išlieka patogi darbdaviui, o darbuotojų sprendimai – nieko nereiškia.


 


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija – nusivylusi teismo sprendimu, išreiškia didelį nepasitenkinimą, dėl sprendimo UAB „Švyturys–Utenos alus“ darbuotojų streiką paskelbti neteisėtu. Apie tai informuotos atitinkamos tarptautinės organizacijos, o Tarptautinė darbo organizacija (TDO) jau svarsto Lietuvos profesinių sąjungų skundą dėl streikų suvaržymo šalyje.


 


Solidarizuojamės su įmonėje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis, pritariame teisėtiems įmonės darbuotojų reikalavimams vykdyti kolektyvinę sutartį ir indeksuoti atlyginimus, kaip tai numatyta kolektyvinėje sutartyje. Tikime, kad atkaklus UAB „Švyturys–Utenos alus“ jungtinės profesinių sąjungų atstovybės siekis nesitaikstyti su darbdavio godumu, ciniškais teismo sprendimais, nenuslopins ryžto ginti darbuotojų teises, kol įmonės administracija sutiks su darbuotojų reikalavimais.


 


 


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija


www.lpsk.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!