Vilniuje vyko vergų turgus

Organizatorių teigimu, geresnės progos vergovės įsigalėjimui Lietuvoje nebuvo jau 150 metų. Nuo tada, kai panaikinta baudžiava.


Turguje buvo galima susipažinti su valdžios sankcionuotais Lietuvos darbdavių savivalės faktais. Tokių mūsų šalyje – begalė. Tai žmonių vertimas dirbti kasos aparato tempu ir nuolat šypsotis, ir kelių šimtų litų mėnesio atlyginimas už visą darbo dieną „Lelijos” siuvykloje, draudimai streikuoti ir protestuoti profesinėms sąjungoms, basi policininkai, ir grašius uždirbantys socialiniai darbuotojai, mokyklų sukomercinimo kamuojami mokytojai.
Vergų turgaus iniciatoriai NK95 kartu su aktyviausiomis Lietuvoje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis tikisi atkreipti LR prezidentės ir kitų aukštų politikų dėmesį į žmonių išnaudojimo ir vergiško darbo problemas Lietuvoje.
Turguje sukurtas politinių terminų žodynėlis, kuriame bus išdėstyti tokie užmiršti terminai kaip „išnaudojimas”, „vergovė”, „kolektyvinės derybos”, „geltonos profsąjungos”, „gerovės valstybė”, „streikas”, „socialiai atsakingas verslas”. Prezidentei nepasirodžius, vergai ir prekeiviai žodynėlį nunešė į prezidentūrą.
Renginiu siekta parodyti, kad emigracija yra ne tik silpnos ekonomikos, bet ir valstybės pataikavimo verslui bei modernios vergovės pasekmė.


Vergų turguje dalyvavo ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos šakų atstovai: Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga, Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija, Lietuvos ryšių darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos chemijos pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija, Lietuvos komercijos ir kooperacijos darbuotojų profesinė sąjunga.


 


Vaizdo įrašas:


http://vimeo.com/26965288


 


Renginio akimirkos:


http://www.facebook.com/media/set/?set=a.225576454144597.48404.153500544685522&l=3433c30deb&type=1

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!