Smurtu prieš pavaldinę įtariamas direktorius neteko posto

Aistros prasiveržė


Obelių vaikų globos namus sukrėtę konfliktai į viešumą išlindo šių metų pradžioje: šios įstaigos steigėja – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – ėmėsi tirti globos namų sekretorės Onutės Venediktovienės skundą. Ši darbuotoja direktorių kaltino smurtu.


Apie įkaitusią atmosferą vaikų globos namuose „Gimtasis Rokiškis“ rašė sausio viduryje. Tada ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė patvirtino, kad, be smurto, skunde nurodyti ir kiti galimi pažeidimai: specialiais ženklais nepažymėtas tarnybinis transportas, nors toks ženklinimas privalomas viešųjų institucijų ir įstaigų transportui; įstaigoje neskelbiami darbo grafikai, kaip numatyta teisės aktuose.


Ministerijos atstovė informavo, kad dėl globos namų direktoriaus veiklos gauta daug skundų, o dėl šios įstaigos darbuotojų nepalankių santykių ministerijai nusiuntė raštą ir rajono savivaldybės vadovai, į kuriuos kreipėsi Obelių globos namų darbuotojai.


Gausybėje skundų direktorius kaltintas „kulto“ diktatūra. Juose taip pat nurodyta, kad įstaigoje nepaisoma kitų nuomonės, profsąjungos nariai tampa vadovui „neparankiais“, abejotinai vykdomas etatų mažinimas.


Apie įkaitusius santykius su vaikų globos namų vadovu darbuotojai nedrįso atvirauti, sakė bijantys prarasti darbą.


 


Kaltinimus neigė


Sausyje „Gimtojo Rokiškio“ kalbintas p. Nauburaitis neigė jam mestus kaltinimus, juos vadino šmeižtu, dėl kurio ketino kreiptis į teisėsaugą. Pasak direktoriaus, globos namuose yra keletas pavaldinių, kurie jį ne pirmą kartą skundžia ministerijai, taip siekdami sumenkinti vadovo autoritetą, nepagrįstai apkaltinti bendradarbius. Pasak p. Nauburaičio, įtampa tarp jo ir kelių darbuotojų išaugo rugsėjį, kai buvo pradėtas etatų mažinimas. Specialistams, dirbusiems pusantro etato, pranešta, kad dirbs tik etatu. Direktorius teigė, kad etatų mažinimas išprovokavo darbuotojų keršto prieš vadovą kampaniją.


 


Rado išeitį


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įsisenėjusį nesutarimų pūlinį nusprendė išoperuoti: Obelių vaikų globos namuose įvykdyti ne kosmetinius, o esminius pokyčius. Nutarta pašalinti ne vienerius metus tvyrojusias opias darbo santykių ir vidaus kultūros problemas.


„Gimtasis Rokiškis“ kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją ir gavo patvirtinimą, kad Obelių vaikų globos namai nebegali efektyviai funkcionuoti. Tarnybinio patikrinimo metu nustatyta daug opių ir jautrių problemų, ypač dėl darbo santykių ir vidinės kultūros, o šios problemos nebus išspręstos, kol įstaigoje neįvyks esminių pokyčių.


Po pokalbio su ministerijos pareigūnais globos namų vadovas p. Nauburaitis pateikė prašymą nuo vasario 10 d. atleisti jį iš pareigų. Jo prašymas patenkintas. Išsamesnių komentarų ministerija neteikia.


 


Nekomentuoja


„Šiandien paskutinė darbo diena, perduodu darbus laikinai globos namų vadovei. Daugiau nieko nekomentuosiu“, – užvakar „Gimtajam Rokiškis“ sakė p. Nauburaitis. Kartu su juo darbą globos namuose paliko ir žmona, puse etato dirbusi socialine darbuotoja ir tokiu pat krūviu – socialinio darbuotojo padėjėja.


Radikalių pokyčių globos namuose nenorėjo komentuoti ir direktorių ministerijai apskundusi jo sekretorė p. Venediktovienė. Ji prisipažino patyrusi labai didelę psichologinę įtampą, dėl kurios net pašlijo sveikata.


 


Tik su arbatėle?


Užvakar po darbo valandų globos namuose vyko direktoriaus išleistuvės. Redakcija sulaukė obeliečių skambučių, neva vaikų globos namų administracijos patalpose vyksta triukšmingas atsisveikinimo vakarėlis. „Direktorių išlydėti atėjo tie darbuotojai, kurie pageidavo. Kvietimų nedalijome nė vienam, pasėdėjome po darbo prie arbatos ir torto, alkoholio nebuvo“, – tikino nuo vakar globos namų vairą laikinai perėmusi direktoriaus pavaduotoja Elona Adomavičienė.


Pasak jos, įaudrintam kolektyvui nusiraminti reikia šiek tiek laiko, po to visi susės ir apsitars, ką darbo santykiuose būtina keisti.


Rasti naują globos namų direktorių bus organizuojamas konkursas, kurį skelbs šios įstaigos steigėja. Ar į direktoriaus postą pretenduos laikinoji vadovė E.Adomavičienė? Kol kas ji nenorėjo atsakyti į šį klausimą.


 


 


Šaltinis:


http://www.grokiskis.lt/lt/temos/dienos-tema/2011/02/11/smurtu-pries-pavaldine-itariamas-direktorius-neteko–posto.html


 


 


Aldona Minkevičienė


 „Gimtasis Rokiškis“


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!