Situacija dėl išvykstančių darbuotojų – nekontroliuojama

Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė teigia, kad šiuo metu padėtis nekontroliuojama – išvyksta tiek, kiek nori išvykti. Be to, norinčiųjų išvykti skaičius tik auga.


„Sakyčiau, kad dabar situacija yra nekontroliuojama – išvyksta tiek, kiek nori išvykti, o ne pagal kažkokius ekonominius ar socialinius rodiklius. Kol yra žmonių Lietuvoje, tol potencialas (išvykimo) yra, o padaryti tyrimai rodo, kad potencialas ne tik, kad nemažėja, bet jis ir didėja. Tai yra norinčiųjų išvykti procentas auga.


Mes darėme tyrimus 2008 m. ir 2010 m., tai iš tiesų yra išaugęs noras emigruoti ir kas liūdniausia, daugiausiai išaugęs noras emigruoti tarp jaunimo. <..> Potencialus emigrantas darosi jaunesnis, išsilavinęs – visos gerosios savybės tenai ir susikaupia”, – Žinių radijui sakė A. Sipavičienė.


Pasak A. Sipavičienės, esant tokiai emigracijai, be imigrantų išsiversti greičiausiai nepavyks. Ji teigia, kad net ir ekonomikos augimo laikotarpiu iš užsienio į Lietuvą gyventi grįžtančių lietuvių gausa pasigirti negalėjome, o sunkmečiu šis skaičius dar labiau sumenko. O ir grįžta dabar dažniausiai tie, kurie yra priversti tą padaryti dėl to, kad neteko darbo ar pajamų.


„Labai dažnai grįžta ne tie, kurie norėtų grįžti, tie, kurie gali kažkuo labai prisidėti ekonomiškai, o tie, kurie priversti grįžti – prarado darbus, prarado visas savo pajamas. <…> Daugelis šalių įvardina, kad reikia nustoti investuoti į utopiją ir reikia žiūrėti į realijas – be imigrantų mes greičiausiai neišsiversime”, – teigia A. Sipavičienė.


 


 


 


ŽINIŲ RADIJAS

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!