Nedarbas stumiamas į šešėlį

Nedarbas šaus žemyn
Premjeras A.Kubilius jau tikisi, kad Lietuvoje kitąmet įvyks stebuklas – nedarbas kris žemiau nei 10 proc. Nors dar gruodžio 1-ąją nedarbo rodiklis visoje Lietuvoje siekė 13,9 proc. Kokia burtų lazdele bus mostelėta, A.Kubilius neatskleidė.

“Premjeras pasakė, kad nedarbas gali sumažėti mažiau negu dešimt procentų, jei nebus naujo pablogėjimo pasaulinėje ūkio krizėje ir Lietuvos ekonomika augs 3 proc., – jau kur kas atsargiau premjero žodžius perdavė jo patarėjas Virgis Valentinavičius. – O pagrindinės priemonės – ekonomikos skatinimas, ES lėšų aktyvesnis panaudojimas, verslo sąlygų lengvinimas, investicijų pritraukimas, darbo biržos reforma, mokymo centrų pertvarka.”

Nepaisant šių valdžios nuolat linksniuojamų abstraktybių, Vilniaus teritorinės darbo biržos durys neužsiveria nė akimirkos. Jos lankytojai skundžiasi gaunantys vos po vieną pasiūlymą per savaitę, tad konkuruoti su keliais šimtais norinčiųjų neįmanoma.



Tikinčių nėra



“Tikrai netikiu, kad darbo padaugės, – nė nedvejojo jauna vilnietė Simona. – Pati jo ieškau jau metus. Anksčiau visada pati susirasdavau darbo, čia net nesikreipdavau. Esu baigusi kolegiją, dar žadu mokytis. Bet situacija kur kas rimtesnė, – sprendžiu ir iš draugų, pažįstamų patirties. O dar nori atleisti krūvą pašto darbuotojų. Girdėjau, Lietuvoje liko 2,7 mln. žmonių. Manau, liks dar mažiau. Pati išvažiuoti nenoriu, nors draugai išvažiavo, išvyksta net sesuo.”

Mindaugas, ilgą laiką dirbęs užsienyje, čia sako nededantis didelių vilčių, o valdžios paguoda atrodo kaip pasityčiojimas.

“Dirbau statybose, bet dabar darbų nėra. Lietuvoje nesukurta pramonė, viskas tik importuojama – tai iš kur tų darbų? Girdėjau, daug kas važiuoja į statybas Baltarusijoje, gauna po 3000 litų per mėnesį. O čia reikia mokėti už butą ir parduotuvėje už dyką maisto neduoda”, – grąžino į realybę jis.

Olga darbo neteko neseniai, bet iki šiol jokio konkretesnio pasiūlymo nesulaukė.

“Kiek žiūrėjau Darbo biržos statistiką, situacija gerėja. Bet tai statistika. Norėtųsi, kad premjero žodžiai išsipildytų. Tik tai nelabai realu. Kad kas nors keistųsi, reikia veiklos, o ne gražiai pašnekėti”, – neskubėjo džiaugtis premjero pažadais Olga.

Kirpėja Beata darbo ieško nuo liepos mėnesio. Tačiau jei ir atsiranda pasiūlymų, tai tik dirbti puse etato už kelis šimtus litų.

“Man tik siūlo imti patentą. Bet su juo viena neužsidirbsi. Šiandien buvo vienas pasiūlymas dirbti Vilniaus gale. O norinčiųjų – kelios dešimtys. Kad kas nors pagerės – netikiu. Nebent pakels atlyginimus iki 900, žmonės dirbs bet ką, kad ir viešuosius darbus”, – neabejojo ji.



Žongliravimas skaičiais

Danas ARLAUSKAS – Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius:


Į prognozes žiūriu skeptiškai. Ekonomika tiek nekils, kad “susiurbtų” tiek bedarbių. Nebent pasaulinės rinkos vystysis neįtikėtinu greičiu. Bet čia greičiau gali būti manipuliacija skaičiais. Palyginus Lietuvą su Ispanija, kur nedarbas apie 20 proc., kyla daug abejonių: ekonomikos kritimas ir čia, ir ten yra panašus, statybos sektorius susitraukė panašiai. Iš kur tokie skirtumai? Čia greičiau veikia skaičiavimo ekvilibristika, kaip apskaičiuojama statistika. Todėl dirbtinai sumažinti nedarbą jie tikrai gali, tai jau įrodyta. Pasigendame priemonių, kurios generuotų naujas darbo vietas, yra didžiulis nerangumas, veiksmų koordinacija tarp institucijų labai buksuoja, tad abejoju, kad pavyks įveikti didžiulį nedarbą.


 


 


Ignas JAČAUSKAS


VAKARO ŽINIOS

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!