Maistininkai piketavo prie lr seimo

Piketu siekiama atkreipti Seimo narių dėmesį, prašant juos balsuoti už akcizų alkoholiui sumažinimą. Kalbinti į darbą einantys Seimo nariai – J.Veselka, J.Sabatauskas, L.Kernagis, R.Žilinksmas, B.Vėsaitė ir kiti žadėjo pasistengti padėti dėl savo darbo vietų bijantiems AB „Alita“ darbuotojams.


Tai jau antrasis alkoholio pramonėje dirbančių žmonių piketas. Pirmojo piketo, surengto š.m. gruodžio 10 d., metu, darbuotojai prašė Prezidentės pasirašyti Seimo priimtas Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis akcizas stipriam alkoholiui sumažintas iki 3200 Lt/HPA, ir taip išsaugoti darbo vietas.


 


2008m. LMP atstovavo apie 2500 tiesiogiai stipraus alkoholio pramonėje įdarbintiems darbuotojams, tačiau šiandien darbuotojų skaičius sumažintas daugiau nei 30 proc., t.y. darbo neteko beveik 700 žmonių. Trys iš keturių Lietuvos gamintojų dirba keturias darbo dienas, todėl ženkliai sumažintas jų darbo užmokestis. Atstovaudama darbuotojų interesams, profesinė sąjunga priversta sutikti su tokiomis sąlygomis, nes dėl neapgalvotos valstybės politikos 2008–2009m. akcizų srityje, stipriai išaugo nelegali alkoholio rinka, krito legalios pramonės gamyba ir pardavimai, tačiau vartojimas nesumažėjo, tik pasitraukė į šešėlį.


Jei nebus sumažintas akcizas stipriam alkoholiui, kitąmet alkoholio pramonėje ir toliau bus atleidinėjami darbuotojai.  


Gruodžio 7 d., Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga (LMP) įteikė kreipimąsi Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei, prašydama pasirašyti LR akcizų įstatymo pakeitimo projektą Nr. XIP–564, kuriuo LR Seimas sumažino etilo alkoholio akcizo tarifą. 


 


 



 


 


 


 


 


 





 


 


 


 


 


 


 


 


 


Informacija žiniasklaidoje:


http://www.balsas.lt/naujiena/516205/piketuojantys-alkoholio-pramones-darbuotojai-praso-issaugoti-darbo-vietas-foto#19095


 


 


Lietuvos maistininkų


profesinės sąjungos informacija


www.maistprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!