Pilietinėje akcijoje „savaitė be pažymėjimų“ – siekis išlaisvinti pedagogo darbą

Akcijos organizatoriai „Savaitės be pažymėjimų” metu pakvietė į nemokamas, visiems pedagogams atviras paskaitas, seminarus bei praktinius užsiėmimus, kuriuos vedė žinomi psichologai, ugdymo specialistai, menininkai. Simboliškai siekiant atkreipti dėmesį į tai, kad ne pažymėjimų apie išklausytus seminarus skaičius rodo mokytojo kvalifikaciją, o žinios ir gebėjimas būti kūrybišku ir kasdieniniame darbe su vaikais bei jų tėveliais, šioje akcijoje už apsilankymą seminaruose pažymėjimai nebuvo išduodami.


„Pažymų, diplomų sureikšminimas skatina formalų mokymąsi ir skatina ne tikrąją, bet popierinę kvalifikaciją, o tai ilgainiui neigiamai atsiliepia  ir ateityje atsilieps visuomenės gerovei ir konkurencingumui. Tuo tarpu gebėjimas būti kūrybišku mokytoju pažymėjimais neišmatuojamas. Pedagogai verti žymiai daugiau“, – pradėdamas akcijos renginius kalbėjo LVJC vadovas V.Jankauskas.


Kiekviena akcijos dienų buvo skirta skirtingai temai – tolerancijos, kompetencijų ir kūrybiškumo.  Pedagogams paskaitas skaitė  „G&G Sindikato“  narys Gabrielius Liaudanskas – Svaras,  psichologas, „Vaikų linijos“ vadovas Dr.  Robertas Povilaitis, taip pat  psichologas, socialinių mokslų daktaras  Dr. Artūras Deltuva,  Finansinio savarankiškumo mokyklos įkūrėjas ir vadovas Žilvinas Jančoras, neformaliojo vaikų švietimo konsultantė Skirmantė Šernaitė, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro direktorius Valdas Jankauskas, režisierė, retorikos mokytoja, psichodramos specialistė Vida Lipskytė,  LVJC neformaliojo vaikų švietimo mokytoja – metodininkė Giedrė Juzėnienė. Pranešimų temos – jaunimo subkultūrų pristatymas, patyčių mokykloje problematika, bendrosios kompetencijos ir jų įtaką savarankiškai ir kūrybingai raiškai.


„Juridiškai jau nuo 2008 metų rugsėjo 1 dienos pažymėjimai beveik neturi įrodomosios galios mokytojo kvalifikacijai pagrįsti. Vadovaujantis Mokytojų ir pagalbos mokiniui specialistų (išskyrus psichologus) atestacijos nuostatais, pagrindinis mokytojo kvalifikacijos įvertinimas yra jo vedama pamoka. Pažymėjimai tėra menkas priedas. Tačiau teisiniai dalykai skiriasi nuo realaus gyvenimo. Mokytojams dažnai pažymėjimais tenka įrodinėti, kad jie kėlė savo kvalifikaciją, lyg nekaltumo prezumpcija šalyje negaliotų.“, – sveikindamas akcijos dalyvius kalbėjo LŠPS konsultantas Romas Turonis.


 


 


LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!