Jei narių nedaugės – gali tekti glaustis prie kitų

Iš keturių kandidatų sąrašo pasitraukus AB „Vilniaus baldai“ nepriklausomos profesinės sąjungos pirmininkei Nijolei Latauskienei, A.Rauka reikiamą balsų skaičių (35 iš 54) surinko jau pirmame ture. Valstybinio miškotvarkos instituto profesinės sąjungos pirmininkas dr. Balys Baroniūnas ir Lietuvos baldų ir medžio apdirbimo profesinės sąjungos pirmininkas Zigmas Jančauskas atitinkamai surinko po 15 ir 4 balsus.


 


Suvažiavimo pasveikinti atvyko kolegos iš Norvegijos, Latvijos ir Rusijos giminingų profsąjungų, taip pat Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas ir Generalinės miškų urėdijos vyriausiasis patarėjas Andrius Vancevičius.


 


Pristatydamas federacijos ketverių metų ataskaitą A.Rauka pabrėžė narystės plėtros svarbą. Pasak jo, per tuos metus dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių prarasta trečdalis narių, nors praeitame suvažiavime buvo iškeltas tikslas narystę padvigubinti. Ir nors sektoriuje sumažėjo darbuotojų, tačiau, pirmininko teigimu, vis tiek negalima visų priežasčių „nurašyti krizei“.


 


Nepaisant to, federacija aktyviai priešinosi siekiams sunaikinti urėdijas ir sukurti vieną holdingo bendrovę, valdančią visus valstybinius miškus. Profesinėms sąjungoms vietose bendromis jėgomis pavyko atlaikyti sunkmečio naštą.


 


A.Rauka kritikavo Vyriausybės polinkį į darbo santykių liberalizavimą, teigė jog visos profsąjungos kartu turinčios tam priešintis. Jis pasidžiaugė, jog LPSK ir kitų profsąjungų pastangomis pavyko pasipriešinti drastiškam Darbo kodekso liberalizavimui ir ne visos siūlytos pataisos buvo priimtos.


 


Baigdamas savo pranešimą A.Rauka paminėjo pagrindinius iššūkius ateičiai. Tai, visų pirma, narystės plėtra, taip pat – struktūros pertvarka. Jo teigimu, atėjo laikas diskusijoms dėl tiesioginės narystės į federaciją, pajėgų koncentravimas centrinėje būstinėje. Na, o neradus efektyvaus sprendimo dėl narių pritraukimo, esą reikėtų svarstyti jungimosi su kitomis federacijomis klausimą.


 


Suvažiavime taip pat priimti federacijos įstatų pakeitimai, patvirtinta veiklos programa iki 2014 metų, priimti kiti dokumentai. Tarp jų – ir dvi rezoliucijos: viena pasisakoma prieš darbo kodekso liberalizavimą, kitoje išreiškiamas palaikymas Europos ir Lietuvos profesinių sąjungų rengiamoms protesto akcijoms rugsėjo 29 d.


 


R.Motiejūnaitės-Pekkinen fotoreportažas:


http://picasaweb.google.com/redas.profas/Misk_federac_suvaz_20100910?authkey=Gv1sRgCPfWhJux2YGweA#5515286446321686370


 


(RMP, JS)


www.lprofsajungos.lt


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!