Tyrimas: užsienio kapitalo įmonėje alga 24 procentais didesnė nei leituviškoje

Tačiau ir šiemet daugiau nei pusė Lietuvos įmonių neketina didinti atlyginimų. Specialistai atkreipia dėmesį, kad per sunkmetį dar labiau padidėjo skirtumas tarp užsienio ir lietuviško kapitalo įmonių mokamų atlyginimų.


Tyrimo duomenimis, vidutiniškai tokios pačios pareigybės darbuotojas užsienio kapitalo įmonėje gauna 24 proc. daugiau nei lietuviškoje bendrovėje. Nuo praėjusių metų šis skirtumas padidėjo 7 proc.


Bendrovės specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad tarptautinėse bendrovėse atlyginimai buvo keičiami dėsningiau, o lietuviškose – chaotiškiau.


„Užsienio kapitalo įmonės daugiausiai mažino atlyginimus darbininkams ir žemesnio lygio tarnautojams – apie 3 proc., o brandiems specialistams atlyginimai netgi ūgtelėjo vidutiniškai 0,5 proc. Tai atskleidžia įmonių vadybos brandumą ir suvokimą, kad būtent nuosmukio laikotarpiu organizacijoms būtina išlaikyti kvalifikuotus specialistus, kurie užtikrina ilgalaikę kuriamąją vertę“, – ketvirtadienio spaudos konferencijoje sakė „Hay Group“ generalinė direktorė Baltijos šalims Neda Songinaitė.


Bendrovės atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje 2009 gegužę-2010 m. gegužę toje pačioje pareigybėje dirbančių žmonių atlyginimai vidutiniškai sumažėjo 2,3 proc.


Kai kuriose bendrovėse atskirų darbuotojų fiksuoti atlyginimai mažinami 20-30 proc., o kitose pavieniams darbuotojams jie didėjo ir 10-15 proc.


Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad ateityje įmonės neišvengs atlyginimų didinimo kvalifikuotiems darbininkams.


„Vis dėlto lazda visuomet turi du galus: sumažinus atlyginimą, atsiranda didelė rizika, kad siūlomas užmokestis žmonėms tampa nepatrauklus. Taigi, kyla dilema – dirbti ir netekti socialinių lengvatų bei galimybės užsidirbti nelegaliai ar naudotis bedarbio statusu. Šiame kontekste nestebina ir darbdavių atsiliepimai apie sunkumus ieškant tinkamų darbuotojų ir pranešimai apie didėjančią emigraciją. Aišku viena – ateityje įmonėms teks peržiūrėti darbininkų atlyginimus, nes darbo jėgos, ypač kvalifikuotos, ims dar labiau trūkti“, – pranešime cituojama N. Songinaitė.


„Hay Group“ atliktame tyrime dalyvavo 214 Lietuvos įmonių


 


 


Rasa Lukaitytė


www.DELFI.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!