Ko neranda lietuvos darbdaviai

Po kelių tiesiog pribloškiančių lietuvių tinginystės pavyzdžių būtinai pateikiamas autoritetingas Darbo biržos atstovo komentaras, kuriame jis patvirtina, kad iš tiesų bedarbiai yra tiesiog savanaudžiai padarai, parazituojantys kitų žmonių sąskaita ir įžūliai besinaudojantys Darbo biržos gerumu. Tiek to, jei tai būtų asmeninė valdininko nuomonė, bet kai iš valdžios aukštumų atskrieja žinia, kad tik trečdalis bedarbių yra tikrieji, o visi kiti tik apsimeta, imi ir suabejoji tokiu teiginiu. Kad vienu metu 12 procentų darbingų ir sąmoningų piliečių nutartų meluoti ir, užuot dirbę, pasirinktų bedarbio statusą, mažų mažiausia neįtikėtina. O gal iš tiesų žiūrint iš aukščiau geriau matyti? Nutariau pasidomėti, kokių darbų yra ir ko galima iš jų tikėtis. Pirmiausia pasidomėjau įmonės „Saudema“ direktoriaus Ramūno Grigonio darbo pasiūlymais. Spaudoje jis teigė : „Pamirškite tai, kad laisvų specialistų yra daug ir galima rinktis. Be darbo sėdi tik apsišaukėliai statybininkai.“ Tereikėjo surinkti paieškos laukelyje „Saudema darbas“, iš karto aptikau štai ką: Stogų dengimas bitumine ir PVC danga. Reikalavimai: Būtinas stogdengio kvalifi kacijos pažymėjimas. Išsilavinimas – vidurinis su profesine kvalif. Ir už šį kvalifi kuotą, fi ziškai labai sunkų ir pavojingą darbą direktorius pasiryžęs sumokėti net (!) 1 000 Lt neatskaičius mokesčių, arba apie 825Lt darbo užmokestį. Ko gero, daugeliui aišku, kodėl prie „Saudemos“ durų nestovi darbo ištroškusiųjų eilė.


Naršydamas internete aptikau ir įmonės „Vetrūna“ darbo skelbimą. Ši daugelio stambių valstybinių užsakymų vykdytoja pasiruošusi stogdengius „nudžiuginti“ net 1 100 Lt atlyginimu. Darbo skelbimų portale yra ir daugiau žinomų statybos įmonių darbo pasiūlymų, kuriuose buvo nurodomi mėnesio atlyginimai, atitinkantys dažno Vakarų valstybių darbininko dienos uždarbį. Šiuo metu atkakliai peršama nuomonė, kad bedarbiai esą atsisako darbų vien dėl to, jog turi kitą pragyvenimo šaltinį. Todėl Darbo birža privalo padaryti viską, kad tokie „apsimetėliai“ būtų įdarbinti. Vienas teritorinių Darbo biržos padalinių, nežinia ar kokios nors eilinės programos metu, ar savo iniciatyva, surengė privalomą bedarbių susitikimą su potencialiu darbdaviu. Kaip suprantate, gavus tokį pasiūlymą atsisakyti darbo tolygu būti išbrauktam iš bedarbių sąrašų. Kokia buvo atėjusio vairuotojo nuostaba, kai darbdavys pasirodė esąs jo buvęs vadovas (ir įmonės bendraturtis), kuris paskelbęs bankrotą liko skolingas tam pačiam vairuotojui kelis tūkstančius litų neišmokėtos algos. Tokių


istorijų ne viena. Lietuvos įstatymai yra pernelyg švelnūs dirbti nesugebėjusiems verslininkams, tad kai kurie jų jau įsteigė po kelias naujas įmones, palikdami milijonines skolas.


 


 


Vitalijus BALKUS


GIMTASIS KRAŠTAS


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!