Susitikimas su darbo biržos atstovais panevėžyje

Susitikimai rengiami nuolat, nes profesinių sąjungų atstovai intensyviai stebi darbo rinkos situaciją Panevėžio mieste, kelia klausimus Panevėžio miesto savivaldos atstovams dėl investicijų pritraukimo, diskutuoja su darbdaviais dėl naujų vietų steigimo bei esamų išlaikymą.


Šį kartą Darbo biržai atstovavo Darbo su darbdaviais skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Karveliene ir Karjeros planavimo skyriaus vedėja Laima Mačekienė,


 


Profsąjungininkai supažindinti  su  naujausiais pakeitimais darbo biržos veikloje, teikiamomis paslaugomis darbdaviams ir bedarbiams.


Supažindinta su darbo rinkoje papildomais remiamais asmenimis – neįgaliųjų, rūpintinių, pradedančių darbo veiklą, vyresnių kaip 50 metų, darbingo amžiaus asmenys; besilaukiančių moterų, vaikus auginančių tėvų, nedirbusių asmenų 2 ir daugiau metų, turinčių priklausomybių psichotropinėms ir kitoms psichiką veikiančioms medžiagoms, prekybos žmonėmis aukų, grįžusių į Lietuvą nuolat gyventi politinių kalinių, tremtinių, turinčių teisę į papildomas užimtumo garantijas pagal LR įstatymą.


 


Darbo biržos atstovės džiaugėsi, kad darbdaviai, lyginant su praėjusių metų laikotarpiais, naudojasi darbo biržos paslaugomis ir steigia naujas darbo vietas. Sumažėjo šiuo laikotarpiu besiregistruojančių bedarbių, tai lemia sezoninių darbų atsiradimas, tačiau nedžiugina terminuotų darbo sutarčių augimas.


Nemažai informacijos pateikta apie  įdarbinimą subsidijuojant, ESF finansinę paramą – įmonės turi būti nebankrutuojančios ir neturėti likviduojamo statuso. Informuota, kad nuo liepos 1d. tęsiami subsidijavimo terminai.


Subsidijos darbo užmokesčiui dydis negali viršyti dviejų Vyriausybės patvirtintų minimalios mėnesio algos dydžių ir ne daugiau 2MMA.


 


Susitikimo dalyviams pateikta informacija: apie darbo įgūdžių įgijimo rėmimą, tai organizuojama darbo vietoje trūkstamus darbo įgūdžius įgyti; viešuosius darbus, kurie organizuojami, siekiant suteikti galimybę užsidirbti pragyvenimui būtinų lėšų; darbo rotaciją, organizuojama darbuotojų tikslinių atostogų metu ar kolektyvinėmis sutartimis numatytais atvejais, kai darbuotojus laikinai pakeičia darbo ieškantys asmenys; paramą steigiant darbo vietas; darbo vietų steigimo subsidijavimą; vietinių užimtumo iniciatyvų projektų įgyvendinimą; savarankiško užimtumo rėmimą, siekiant paremti darbo vietų steigimą sau ir kitiems bedarbiams įdarbinti; įspėtų apie atleidimą iš darbo darbuotojų profesinis mokymas, siekiant suteikti asmenims atitinkančią darbo rinkos poreikius kvalifikaciją.


Profesinių sąjungų atstovai pateikė nemažai klausimų, pateikė realių pavyzdžių, susijusių su bedarbystės problemomis, siūlyta pasirašyti trišales sutartis perkvalifikuojant bedarbius, domėtasi darbo rinkos tendencijomis Panevėžio mieste, naujai besisteigiančiomis įmonėmis.


Susitikime dalyvavo buvę profsąjungininkai, šiuo metu esantys bedarbiai, konstatavo  faktus su kuriais tenka susidurti bedarbiams, norint įsidarbinti, o  Darbo biržos atstovai pasiruošę geranoriškai padėti bedarbiams, siūlė apsilankyti bei pasiskambinti, pateikė dalomąją medžiagą.


Visi susitikimo dalyviai aktyviai dalyvavo diskusijose ir liko patenkinti, vėl planavo susitikti, kai bus naujovių ar kils klausimų.


 


Birutė Čepienė


Socialinio dialogo programos koordinatorė Panevėžyje

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!