Susitikimas su tarptautinio valiutos fondo misijos lietuvoje atstovais

2010m. gegužės 24d. LPSK būstinėje vyko sveikatos apsaugos ir švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susitikimas su Tarptautinio Valiutos fondo misijos Lietuvoje atstovais.  Susitikime dalyvavo Tarptautinio Valiutos fondo misijos vadovė Katriona Purfild (Catriona Purfield) bei kiti atstovai. Iš profesinių sąjungų dalyvavo Švietimo darbuotojų profesinių sąjungų atstovai, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profsąjungos pirmininkė A. Baublytė ir Lietuvos slaugos specialistų organizacijos atsakingoji sekretorė Jurgita Šimkuvienė.  


Susitikimo tikslas buvo išgirsti profesinių sąjungų nuomonę apie vykstančius socialinius  – ekonominius pokyčius Lietuvoje. Apie vykstančios reformos eigą tiek sveikatos apsaugos sektoriuje tiek švietimo darbuotojų sektoriuje.


Pristatant slaugytojų problemas buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad vykstant reformai rajoninėse ligoninėse uždaromi skyriai bei atleidžiami slaugytojai. Reformos tikslas buvo vykdant reformą ASPĮ vystyti pirminę sveikatos priežiūrą, kad atleisti slaugytojai galėtų persikvalifikuoti ir dirbti pirminėje sveikatos priežiūroje, tačiau ši reformos sritis užstrigusi.


Sumažėjus sveikatos apsaugos sektoriuje finansavimui iki 20% automatiškai buvo mažinami darbuotojų atlyginimai ASPĮ. Daugiausiai nukentėjo slaugos specialistai, kadangi jų darbo užmokestis vienas mažiausių sveikatos apsaugos darbuotojų tarpe.


Taip pat pranešėme, kad slaugos specialistai dirba nenustatytais darbo krūviais. Sveikatos apsaugos ministerija vilkina darbo krūvių nustatymą. Krizės laikotarpiu sumažinus finansavimą buvo peržiūrimi etatai. Pirmiausiai buvo atleidžiami pensijinio amžiaus slaugos specialistai, bet darbo krūvis nesumažėjo, kadangi lovų skaičius ligoninėse nepakito.


Savivaldos institucijos yra nusišalinusios nuo visų problemų kylančių sveikos priežiūros srityje ypač rajonuose. Pirminėje sveikatos priežiūroje trūksta slaugytojų, tačiau į tai nėra atsižvelgiama.



 


 


Lietuvos slaugos specialistų organizacijos


atsakingoji sekretorė Jurgita Šimkuvienė


www.lsso.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!