Po vyriausybės „egzaminų“ išrinkti atstovai į ecosoc

Iš septynių Lietuvos profesinių sąjungų deleguotų kandidatų į tikslinę grupę „Darbuotojai: atrinkti trys: Gražina Gruzdienė (Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija), Daiva Kvedaraitė (Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“) ir Jevgenija Semenavičienė (Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga).


 


Tuo tarpu kai D.Kvedaraitė komitete dirbs jau ne pirmą kadenciją, Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė G.Gruzdienė ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vykdomojo komiteto vadovė J.Semenavičienė – jame bus naujokės.


 


Darbdaviams Briuselyje atstovaus Alfredas Jonuška (Lietuvos prekybos pramonės ir amatų rūmų asociacija), Gintaras Morkis (Lietuvos pramonininkų konfederacija) ir dr. Stasys Kropas (Lietuvos verslo konfederacija, Lietuvos bankų asociacija, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija).


 


Trečioje tikslinėje grupėje „Įvairūs interesai“ dirbs Mindaugas Maciulevičius (Lietuvos žemės ūkio rūmai), prof. Zenonas Rokus Rudzikas (Mokslo institucijų asociacija, Lietuvos mokslininkų sąjunga, Lietuvos universitetų rektorių konferencija) ir Indrė Vareikytė (Lietuvos jaunimo organizacijų taryba).


 


Atrankos komisijos atrinktus organizacijų atstovus dar turės patvirtinti Vyriausybė.


 


Primename, kad šiemet Vyriausybė pakeitė nusistovėjusią tradiciją, kai atsakinga už atstovų delegavimą į ECOSOC buvo Trišalė taryba.


Ministrų kabinetas kovo 24 d. pritarė kandidatų į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narius atrankos tvarkos aprašui, nors Trišalėje taryboje (sutinkant ir joje Vyriausybei atstovaujantiems nariams) vasario 23 d. buvo nuspręsta, jog Lietuvos atstovų delegacija formuos taryba. Joje atstovaujamų darbdavių ir profsąjungų organizacijų atstovai pasipiktinę net pagrasino nutraukti Nacionalinį susitarimą, tačiau lemiamas balsas šioje atrankoje vis tiek liko Vyriausybei.


 


Ūkio ministerijos sudaryta komisija gegužės 12-13 dienomis rengė pokalbius su įvairių organizacijų deleguotais atstovais. Jų žinios apie ES istoriją, valstybes nares, institucijas, acquis sandarą, ECOSOC‘o struktūrą, veiklą, darbo tvarkos taisykles buvo tikrinamos viena iš trijų užsienio (anglų, prancūzų arba vokiečių) kalbų. Atstovams taip pat teko nurodyti asmeninius motyvus, dėl ko siekia tapti Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto nariu.


 


Iki šiol ECOSOC‘e Lietuvos trišalės tarybos teikimu darbdaviams atstovavo keturi, profsąjungoms – trys, kitoms interesų grupėms – du žmonės. Nuo spalio mėnesio visos tikslinės grupės turės po tris Lietuvos atstovus, kurie komitete dirbs penkerius metus.


 


Į atranką be išrinktųjų dar buvo deleguoti:


 


Į tikslinę grupę „Darbdaviai“: Rasa Česnienė (Skubių siuntų gabentojų asociacija), Linas Lasiauskas (Lietuvos verslo darbdavių konfederacija), Giedrius Mažūnaitis (Lietuvos chemijos pramonės įmonių asociacija) ir Rūta Skyrienė (asociacija „Investors forum“).


 


Į tikslinę grupę „Darbuotojai“:  Dainius Gaižauskas, Raimonda Vainoraitė (Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas),  dr. Aušra Maldeikienė (Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Muitinės darbuotojų profesinė sąjunga), Inga Preidienė (Lietuvos darbo federacija).


 


Į tikslinę grupę „Įvairūs interesai“: Alvita Armanavičienė (Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, Nacionalinė vartotojų konfederacija), dr. Zita Čeponytė (Lietuvos vartotojų institutas), dr. Erika Furman (Žinių ekonomikos forumas), Vitas Mačiulis (Fotoelektros technologijų ir verslo organizacija, Lazerių ir šviesos mokslo ir technologijų asociacija, Lietuvos saulės energetikos asociacija),  Vida Rudienė (Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų mokslinė draugija) ir Algirdas Šiupšinskas (Lietuvos vartotojų asociacija).


 


(RMP)


www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!