Šauliuose pasirašyta dar vieno savivaldybės sektoriaus socialinės partnerystės ir bendradarbiavimo sutartis

Šiaulių m. Trišalės tarybos pirmininkė Rasa Jasmontienė TT nariams ir posėdžio svečiams priminė socialinio bendradarbiavimo savivaldybės sektoriuose istoriją : daugiau nei prieš dešimtmetį socialinis dialogas Šiauliuose prasidėjo dvišalio bendradarbiavimo sutartimis tarp darbdavių ir darbuotojų, jų asocijuotų struktūrų.  Pirmieji sektorinį trišalį bendradarbiavimo susitarimą pasirašė švietimo darbuotojai 2007 m. (Švietimo profsąjungos, Švietimo įstaigų vadovų asociacijos ir miesto savivaldybės švietimo skyrius). Praėjusių metų pabaigoje miesto Trišalė taryba aptarė sutarčių tarp socialinių partnerių atskiruose miesto ūkio sektoriuose galimybes, o šiuo metu jau einama prie tokių susitarimų ir įsipareigojimų : steigiasi profesinės sąjungos, darbdaviai kuria savo organizacijas, o savivaldybės administracija pripažįsta  trišalio bendradarbiavimo naudą miestui.


Vida Šalnienė, Šiaulių m. socialinės apsaugos sistemos darbuotojų profsąjungos pirmininkė,  pristatė bendradarbiavimo sutartį tarp Šiaulių miesto savivaldybės administracijos, Šiaulių miesto socialinių įstaigų vadovų ir Šiaulių miesto socialinės apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos, aptarė tokio bendradarbiavimo galimybes ir užsiminė apie darbuotojų  lūkesčius, pasirašius šią sutartį. R.Jasmontienė siūlė ir kitų sektorių darbuotojams sekti socialinių paslaugų bei švietimo sistemos darbuotojų profesinių sąjungų pavyzdžiu ir pradėti  socialinį dialogą kituose savivaldybės sektoriuose.


Šiaulių Trišalė Taryba posėdyje išklausė finansų skyriaus vedėjos K.Daujotienės informaciją apie miesto biudžeto situaciją : gautos iš valstybės biudžeto lėšos bus paskirstytos asignavimų valdytojams : programoms, darbo užmokesčio fondui ir Savivaldybės administracijos vykdomų programų 2010 m. esamų įsiskolinimų už suteiktas paslaugas, atliktus darbus ir įsigytas prekes dengimui. Paklausus, ar ikimokyklinių įstaigų darbuotojams nebereikės eiti nemokamų atostogų, K.Daujotienė atsakė, kad lėšų nėra pakankamai, todėl įstaigos vadovas privalės spręsti susidariusias problemas su bendruomene.  Tai reiškia, kad profesinėms sąjungoms vėl gali tekti kovoti su įstaigų vadovų bandymais lėšų trūkumą dengti darbuotojų  sąskaita.


Apie vis dar nesuprantamą ir nejaučiamą, o tik deklaruojamą Verslo skatinimo ir bedarbystės mažinimo programą kalbėjo Šiaulių pramonininkų asociacijos atstovas Jonas Kungys. Prie Vyriausybės ir LR Trišalės tarybos patvirtintos net trys darbo grupės, kurios turėtų pateikti konkrečius pasiūlymus. Vyriausybė planuoja skirti 8 milijardus litų darbo vietų išsaugojimui, tačiau kam ir kokiu būdu bus skiriamos lėšos, neaišku. Todėl pramonininkų ir verslo atstovų organizacijos planuoja paruošti dekretą, alternatyvų pasiūlymą, dėl mokesčių sumažinimo ir darbo vietų išsaugojimo.  


Rasa Jasmontienė pasiūlė nuolat  informuoti Trišalę tarybą apie verslo ir pramonės situaciją Šiauliuose.    


 


Visa informacija apie Šiaulių TT veiklą – http://www.siauliai.lt/tt/index.php


                     


 


Šiaulių profesinių sąjungų susivienijimo (ŠPSS) informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!