Neproporcingas pensijų mažinimas pensininkams prieštarauja konstitucijai

Anot jo, priimant sprendimus dėl pensijų ir kitų socialinių išmokų mažinimui turėjo būti laikomasi proporcingumo principo.


Konstitucinis Teismas išaiškino, kad valstybėje esant itin sunkiai ekonominei, finansinei padėčiai, laikinas pensijų sumažinimas turi atitikti konstitucinį proporcingumo principą – pensijos turi būti mažinamos taip, kad nebūtų pažeistos iki tol nustatytos pensijų dydžių proporcijos, o pensija, kuri užtikrina tik minimalius žmogaus poreikius ir minimalias jo orumą atitinkančias gyvenimo sąlygas, apskritai negali būti mažinama.


Be to, KT išaiškino, kad dirbantiems pensininkams senatvės ar invalidumo pensija negali būti sumažinta daugiau nei nedirbantiems.


KT sprendimu valstybė privalo teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti sumažintas senatvės ar invalidumo pensijas, kai krizė pasibaigs. Jeigu dar iki krizės pabaigos bus galimybė sukaupti lėšas ir mokėti buvusias pensijas, dabartinė tvarka turi būti panaikinta.


Konstitucinio Teismo išaiškinimo, ar dėl ekonomikos krizės gali būti sumažintos pensijos ir valstybės bei savivaldybių pareigūnų ir valstybės tarnautojų atlyginimai, paprašė Seimas 2009 metų gruodžio 3 dienos nutarimu.


 


BNS


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!