Pensijos amžių vėlins, bet ne dabar ir ne taip greitai

Tai penktadienį pripažino socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.


 


Tokį pasiūlymą po savaitės jis žada teikti Vyriausybei.


„Drįstu prognozuoti, kad Vyriausybei teiksiu pasiūlymą dėl lėtesnių tempų ir galbūt vėlesnės pradžios. (…) Matyt, kad nesiūlysiu pensinio amžiaus ilginti po pusę metų, tai būtų pernelyg drastiška. Taip pat to daryti nesiūlysiu pradėti nei šiemet, nei kitąmet“, – žurnalistams sakė D. Jankauskas.


Anksčiau ministerija buvo siūliusi pensinį amžių pradėti vėlinti nuo 2011-2012 m. kasmet pridedant po pusę metų. Tokiu atveju moterys 65-erių metų pensinio amžiaus ribą pasiektų po dešimties metų, o vyrai – po penkerių.


Jau anksčiau ne kartą buvo pasigirdę siūlymų pensinį amžių vėlinti švelnesniais tempais, pavyzdžiui, kasmet pridedant po tris mėnesius. Kol kas ministras neatskleidžia, kokį scenarijų pasirinks.


Šiuo metu moterys į pensiją išeina sulaukusios 60-ies, o vyrai – 62,5 metų.


 


Vėlinimui nesipriešino, tik prašė to nedaryti dabar


Vėlinti pensinį amžių, tačiau vėliau ir lėtesniais tempais siūlė kone visi penktadienio diskusijoje ministerijoje dalyvavę ekspertai ir pensininkų atstovai.


„Mes manome, kad be jokios abejonės teks ilginti pensinį amžių, tačiau dabar tokiu sunkmečiu, kai jaunimas bėga iš Lietuvos, yra didžiulis nedarbas, manau, dabar nereikėtų pulti stačia galva ilginti pensinį amžių“, – penktadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje surengtoje diskusijoje kalbėjo Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Grasilda Makarevičienė.


Jai antrino ir kitas kolega: „Mes čia nieko negalime padaryti, toks dalykas yra neišvengiamas. Argumentas, kas pas mus vyrai gyvena iki 65-erių yra nerimtas“.


Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius sakė, kad pensinį amžių vėlinti verčia demografinė situacija, tačiau kasmet pridėti po pusmetį yra pernelyg didelis tempas.


„Mano žiniomis, tai yra neregėtas tempas. Pavyzdžiui, JAV vieneri metai prie pensinio amžiaus pridedami kas trejus ketverius metus“, – sakė jis.


„Sodros“ pertvarkos koncepciją paruošusios darbo grupės nario, socialinių mokslų daktaro Teodoro Medaiskio nuomone, siūlomas ilginimo tempas yra pernelyg didelis, o vėlinimo pradžia yra pernelyg ankstyva, tačiau sprendimus reikėtų priimti dabar, kad šiuo metu dirbantys žmonės žinotų, kada išeis į pensiją.


„Kartu su pensinio amžiaus ilginimu, aš manau, turėtų eiti priemonės, skatinančios vyresnio amžiaus žmonių užimtumą“, – kalbėjo jis.


 


Rasa Lukaitytė
delfi.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!