Valdžia npd skolų nedovanos

Paskola iš valstybės


VMI vakar jau pradėjo grąžinti mokesčių permokas. Tačiau tiems, kurie liko skolingi valstybei, reikėtų susirūpinti – nesumokėjus iki gegužės 3 d., bus pradėti skaičiuoti delspinigiai.


Po mokesčių pertvarkos nauja neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) skaičiavimo tvarka lėmė, kad tūkstančiai žmonių šiemet deklaracijose išvydo esantys skolingi valstybei. Didžiausia mokėtina suma asmenims, kurių alga prieš mokesčius buvo didesnė kaip 3150 litų, neturėtų viršyti 850 litų. Tačiau nemažai daliai gyventojų sukrapštyti  600–850 litų gali būti skausminga.


Paprasčiausias būdas atsiskaityti su VMI – sumokėti skolą valstybei laiku. Priešingu atveju gresia delspinigiai ir antstoliai. Tiesa, vos prieš dvi savaites finansų ministrė I.Šimonytė aiškino, kad gąsdinimai antstoliais nėra pagrįsti, nes VMI turi kitų būdų administruoti šį mokestį.


“Gąsdinimai antstoliais, delspinigiai yra mažų mažiausiai nepagrįsti, nes mes tikrai turime labai civilizuotą mokesčių administravimo įstatymą, kuris leidžia atsižvelgti į konkretaus mokėtojo aplinkybes”, – interviu Lietuvos radijui kovo 31-ąją sakė finansų ministrė.


“Jeigu žmogus turi laikinų sunkumų sumokėti mokesčius – tas mokestis gali būti atidėtas arba išdėstytas pagal susitarimą. Jeigu materialinė padėtis labai sunki – nepriemoka gali būti pripažinta beviltiška. Jeigu žmogaus padėtis nepagerės per ilgesnį laikotarpį – ji bus tiesiog nurašyta”, – pridūrė ministrė.


 


Pasiūlė atvykti


Tačiau skolininkų finansų ministrės žodžiai neturėtų nuraminti. Tuo įsitikino dienraščio žurnalistas, kuris, būdamas skolingas valstybei, nusprendė įsitikinti, ar būtų galima nepriemoką mokėti dalimis.


Pirmiausia viską nutariau išsiaiškinti plačiai išreklamuotu VMI informacijos telefonu 1882. Ragelį teko kantriai laikyti net 10 minučių ir klausytis linksmos melodijos bei atsiprašymų, kad visos konsultantės užimtos. Už tai irgi teks susimokėti. Pagaliau viena jų atsiliepė.


“Taip, nepriemoką galima grąžinti dalimis, bet tam reikia atvykti į VMI ir parašyti prašymą dėl gyventojų mokestinės nepriemokos išdėstymo ir užpildyti anketą. Ten jums taip pat paaiškins, kokių tiksliai dokumentų reikia”, – išklausiusi klausimą mandagiai atsakė moteris ir net nurodė reikiamo kabineto numerį.


 


Reikės lagamino dokumentų


Po pokalbio su konsultante atrodė, kad skolos valstybei klausimą išspręsiu greitai ir paprastai. Tačiau nuvykus į VMI, spalvos tapo kiek niūresnės. Išklausiusi mano prašymą, tarnautoja įsakmiu balsu paliepė sėstis ir pareikalavo asmens dokumento. Patikrinusi duomenis kompiuteryje ir atidžiai nužvelgusi mane, valstybės skolininką, moteris pasiteiravo, ar tikrai negaliu sumokėti nepriemokos iš karto? Tikriausiai galėčiau. Tačiau mano piniginei tai būtų smūgis žemiau juostos.


“Jei tikrai negalite sumokėti visko iš karto, galite prašyti valstybės pagalbos. Tai bus kažkas panašaus kaip paskola. Galėsite patys nustatyti mėnesinių įmokų dydį, mokėjimo terminą ir t. t. Tačiau veikiausiai bus areštuotas jūsų turtas, turėsite pateikti visus dokumentus, liudijančius apie jūsų pajamas ir įsipareigojimus, darbo ir autoriaus,  išperkamosios nuomos, paskolų, kredito kortelių, gyvybės draudimo ir kitas sutartis bei išlaidas, santaupas ir pajamas liudijančius dokumentus, kreditų mokėjimo grafikus”, – sąlygas ėmė vardyti VMI darbuotoja.


Taip pat reikės paaiškinti skolos priežastis, pasakyti, kokių veiksmų ėmiausi prieš kreipdamasis dėl mokestinės nepriemokos išdėstymo.


Jei VMI leis mokėti nepriemoką dalimis, nuo negrąžintos sumos bus taikomos 0,02 proc. dydžio palūkanos per dieną, t. y. 7,3 proc. metinių palūkanų.


“Tiesa, yra ir kitas būdas. Galite nieko nedaryti ir tiesiog mokėti tam tikrą pinigų sumą kiekvieną mėnesį. Skolą turite sumokėti per pusmetį, skaičiuojant nuo gegužės. Nuo nesumokėtos sumos gegužės 3 d. pradėsime skaičiuoti 0,04 proc. delspinigių už kiekvieną dieną (14,6 proc. metinių palūkanų. Beje, labai panašiomis sąlygomis skolina komerciniai bankai – red. past.). Bet viskas bus paprasčiau, nereikės jokių dokumentų, – po trumpos pauzės prabilo moteris. – Aš tvarkau visas įmokas. Jeigu matysiu, kad mokate reguliariai, antstoliams nepranešiu”, – pažadėjo tarnautoja, tačiau nuo delspinigių neatleido.


 


Naktinis mokesčių keitimas


Ji taip pat leido suprasti, kad galima užmiršti finansų ministrės I.Šimonytės išsakytą mintį, jog nedidelių sumų valstybei išieškoti neapsimokės. Dėl nemažų delspinigių sumos netrukus užaugs ir kitais ar dar kitais metais veikiausiai jau galės būti išieškomos. Taigi vienaip ar kitaip valstybė savo pinigus atsiims.


Skaičiuojama, kad dėl asmenims taikyto pernelyg didelio NPD, dalies gyventojų pajamų mokesčio (GPM) valstybei nesumokėjo apie 230 tūkst. gyventojų. Dar maždaug 330 tūkst. gyventojų dėl taikyto per mažo NPD skolinga liko valstybė. Taip pat skaičiuojama, kad dalį Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) liko skolingi apie 150–200 tūkst. gyventojų, tarp kurių yra emigrantų, užsienyje studijuojančių asmenų, į darbo biržą nesikreipusių bedarbių, namų šeimininkių. Tiesa, vakar paskelbta, kad svarstoma galimybė gyventojams, nesumokėjusiems PSD įmokų, skolos mokėjimą atidėti iki 2011 m., o per nustatytą laikotarpį įsitraukusiems į sistemą skolas nurašyti.


Naudinga informacija


Tiek GPM, tiek PSD nepriemoką reikia pervesti į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą LT24 7300 0101 1239 4300. Mokant GPM nepriemoką reikia nurodyti įmokos kodą – 1441.


 


Iš Finansų ministerijos pranešimo


<…> Kalbant apie deklaracijose susidariusių mokėtinų sumų sumokėjimą akcentuotina, kad mokesčių įstatymai skatina savanorišką mokesčių mokėjimą, todėl pabrėžiame, kad mokesčių mokėtojų gąsdinimai priverstinio išieškojimo procedūromis neturi pagrindo.


Mokesčių administravimo įstatymas leidžia tinkamai įvertinti individualias mokesčių mokėtojo galimybes ir gebėjimą sumokėti bet kokį mokestį, o tiems kurie turi sunkumų tai padaryti, numato galimybę atidėti, išdėstyti laike ar pripažinti nesumokėtą mokesčio nepriemoką beviltiška.


Taip pat įstatymai numato, kad neišieškomos nepriemokos, kurių išieškojimas nėra tikslingas ekonominiu požiūriu – tai reiškia, kad konkrečios nepriemokos priverstinio išieškojimo išlaidos didesnės už pačią nepriemoką. Šiuo metu apskaičiuota, kad ekonomiškai netikslinga išieškoti nepriemoką, mažesnę nei 280 litų. Preliminarių deklaracijų duomenų analizė rodo, kad beveik pusė susidariusių mokestinių nepriemokų yra mažesnės nei 50 litų. Tokiu atveju, netgi skaičiuojant nuo šios sumos delspinigius, kurie, kaip nustatyta įstatyme, pateikus deklaracijas skaičiuojami pusę metų (180 dienų), ši suma smarkiai nepadidės.


Visais atvejais, neatsižvelgiant į nepriemokos sumą, mokestinė nepriemoka pripažįstama beviltiška ir kai jos išieškojimas sukels rimtų padarinių socialiai neapsaugotiems asmenims – nepriemoka tokiu atveju išieškoma tik tada, kai mokėtojo padėtis iš esmės pagerėja.


Jei dėl mokesčio nepriemokos atsiradusi skola nepadidėja arba skolininko padėtis iš esmės nepagerėja, tokia skola iš apskaitos dokumentų galutinai būna nurašoma po 5 metų, t. y. suėjus išieškojimo senaties terminui.


 


Šaltinis: Finansų ministerija, VMI

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!