Kurkime saugią mokyklą, kurioje nebūtų patyčių ir smurto

Vaikų linijos inicijuota „Savaitė BE PATYČIŲ“ vyks kovo 22-26 dienomis ir yra skirta didinti visuomenės sąmoningumui apie patyčių problemą. Pačia akcija nėra siekiama sumažinti patyčių, bet norima pakviesti mokyklas ir kitas ugdymo įstaigas, mokytojus, tėvus, mokinius, politikus, mokslininkus, specialistus, žiniasklaidą ir visus kitus prisiimti atsakomybę dėl įsigalėjusios patyčių ir pažeminimų kultūros bei visiems kartu ieškoti priemonių, kurios užtikrintų saugią ir gerbiančią mokymosi aplinką.


„Patyčių kultūra –  tai prievarta grįstų santykių mūsų visuomenėje atspindys. Priešnuodis prievartos ir patyčių  epidemijai yra žinomas – susitarti visiems, kad mums tokie santykiai nusibodo, ir kad žymiai sveikiau ir išmintingiau yra gerbti negu žeminti vienam kitą. Tikiu, kad Savaitė BE PATYČIŲ bus dar vienas tvirtas žingsnis sveikstant mūsų visuomenei. Ypač džiaugiuosi tuo, kad puikų pavyzdį suaugusiems, kantriai mokantis demokratijos, rodo vaikai”, – teigia Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto ekspertas Dainius Pūras.


Akcija „Savaitė BE PATYČIŲ“ prasidės Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuojamu valstybės institucijų vadovų ir nevyriausybinių organizacijų atstovų susitikimu, per kurį planuojama aptarti patyčių ir smurto mokyklose problemas. Susitikimo metu bus pasirašytas Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos inicijuotas memorandumas „Vaikystė be patyčių“.


Palaikę šios akcijos iniciatorių emocinės paramos tarnybą „Vaikų liniją“ ir tapę šios idėjos įgyvendinimo partneriais, įvairios šalies įstaigos ir organizacijos ruošia renginius, per kuriuos bus stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į agresyvų vaikų elgesį, į patyčias ir pažeminimus.


Akcijos “Savaitė BE PATYČIŲ” partneriai visą savaitę kovo 22 – 26 dienomis kvies visus norinčius į nemokamas paskaitas Lietuvos vaikų ir jaunimo centre, skirtas vaikams, pedagogams, tėvams ir kitiems, norintiems daugiau sužinoti apie patyčias. Skalvijos kino centras organizuoja Kūrybines kino dirbtuves moksleiviams, vaikai kurs trumpo metražo filmukus patyčių tema. Paramos vaikams centras rengia piešinių parodą “Tyčia patyčios” bei rengią atvirų durų dieną. VšĮ ,,Vaiko labui” įgyvendinamoje programoje ,,Zipio draugai” dalyvaujančias įstaigas pakvietė dalyvauti akcijoje ir jos rėmuose įsijungti į veiklą ,,Duok draugui ranką”, kurios metu bus surengti programoje ,,Zipio draugai” dalyvaujančių grupių/klasių vaikams valandėlės (pokalbiai) tema ,,Priekabiavimas”.


Vilniaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariato Vilniaus miesto teritorinių policijos komisariatų nepilnamečių reikalų pareigūnai, prižiūrimose teritorijose dalyvaus bei patys organizuos renginius, skirtus atkreipti dėmesį į patyčių ir smurto problemą mokymo įstaigose bei kiekvienam pradedant nuo savęs išmokti tiesti pagalbos ranką. Tai tik dalis veiklų, kurios kvies visuomenę atkreipti dėmesį į patyčių problemas.


Vienas ryškesnių akcijos akcentų vyks kovo 26 dieną 12 val. Lietuvos mokinių parlamentas ir Lietuvos moksleivių sąjunga organizuoja Flashmob, kurio metu įvairių Lietuvos mokyklų mokiniai kviečiami sukurti žmogaus siluetą ir tuo pačiu metu kartu, iškėlę rankas į viršų, sušukti: „Gyvenimas BE PATYČIŲ“.


Prie „Vaikų linijos“ inicijuotos akcijos „Savaitė BE PATYČIŲ“ jau prisijungė daugiau kaip 500 Lietuvos ugdymo įstaigų bei nevyriausybinių organizacijų. Tarp jų – pradinės, pagrindinės, vidurinės, meno, specialiosios, jaunimo mokyklos, gimnazijos, lopšeliai-darželiai, profesinio rengimo centrai, jaunimo centrai, globos namai, Higienos institutas, šokių studija, šeimos ir vaiko gerovės centrai ir kt. Akcijos dalyviai planuoja įvairiausius renginius: paskaitas, seminarus patyčių prevencijos  tema, piešinių, rašinių, šokių konkursus, filmų kūrimą ir peržiūras, dalomosios medžiagos ruošimą, planuojami įvairūs užsiėmimai vaikams, skirti socialiniams įgūdžiams ugdyti:  pasakų patyčių tema skaitymas,  kūrimas ir  inscenizavimas, užsiėmimai tema „Kaip laimėti kovą be kovos“, aktyvios diskusijos, pvz.,  „Leisk man būti…“.


„Savaitė BE PATYČIŲ“ yra viena iš daugelio septintus metus „Vaikų linijos“ įgyvendinamos kampanijos „BE PATYČIŲ“ iniciatyvų, kuria siekiama skatinti pagarba ir draugiškumu grįstus vaikų ir suaugusiųjų tarpusavio santykius, kurti saugią mokyklą, kurioje nebūtų patyčių ir smurto. Akcijos metu „Vaikų linija“ organizuos nemokamas viešas paskaitas apie patyčias bei jų prevenciją pedagogams, moksleiviams ir jų tėvams, bei visiems besidomintiems. Akcijos metu „Vaikų linija“ padidintu krūviu teiks pagalbą vaikams ir paaugliams nemokamu telefonu 8-800-11111. „Savaitės BE PATYČIŲ“ metu „Vaikų linija“, įgyvendindama Nyderlandų Karalystės remiamą projektą, pradės ruošti viešus atsakymus internete į aktualius mokytojų ir tėvų klausimus.


Dar daugiau veiklų akcijoje „Savaitė BE PATYČIŲ“ planuoja Lietuvos mokinių parlamentas, Lietuvos moksleivių sąjunga, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos сentras, Kauno Dainavos Jaunimo centras, Lietuvos tėvų forumas, Mykolo Romerio universiteto Socialinės informatikos fakultetas, Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus Tolerancijos centras, Olweus International.


Apie akcijos eigą visuomenę informuos naujienų portalas “Delfi“. Akcijos draugai: Europos Parlamento narys Leonidas Donskis, Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto ekspertas Dainius Pūras, Tarptautinis gatvės šokių turnyras URBANDANCE bei aukojimo portalas www.aukok.lt. „Vaikų linijos“ vykdomą akciją “Savaitė BE PATYČIŲ” remia Jungtinių Valstijų ambasada. „Vaikų linijos“ vykdomą kampaniją BE PATYČIŲ remia Nyderlandų Karalystės ambasada.


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija prisijungdama prie akcijos ragina mokytojus, mokyklų vadovus, kitus kolegas kurti pagarba ir draugiškumu grįstus suaugusiųjų – švietimo įstaigų darbuotojų tarpusavio santykius, kurti saugią mokyklą, kurioje nebūtų patyčių ir smurto. Profesinė sąjunga nuolatos siekia gerinti mikroklimatą visose švietimo įstaigose, pagrindiniu konfliktų tarp darbdavių ir darbuotojų sprendimo būdu laiko socialinį dialogą.



Papildoma informacija:


Išsamus „Savaitės BE PATYČIŲ“ aprašymas bei renginių tvarkaraštis internete: http://www3.lrs.lt/pls/inter/vaikai?kalbId=1&sakId=5300


Dalyvaujančių ugdymo įstaigų ir kitų organizacijų sąrašas: http://www3.lrs.lt/docs2/QVLAXPCB.PDF


Vaikų linijos interneto svetainėje: http://www.vaikulinija.lt


Facebook‘e:


http://www.facebook.com/pages/Savaite-BE-PATYCIU/10150096148960302


Savaitės BE PATYČIŲ programą rasite: čia 


Akcijos organizatorių ir LŠMPSF informacija


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!