Lietuvos transporto profesinių sąjungų forumo deklaracija

Pagrindinis deklaracijos šūkis:


Darbas versle, nesivadovaujant kolektyviniais susitarimais, yra priverčiamas darbas.


LR Konstitucijos 48 str. 3 d. „priverčiamasis darbas draudžiamas“.


 


DEKLARACIJA


2010-02-09 Nr. 0–083


 


Dėl darbuotojų atstovavimo


 


Individualus darbuotojas savo interesų apgynimui prieš darbdavį turi tik vieną priemonę – palikti darbą. Nenorėdamas prarasti teisės pasirinkti darbą, yra priverstas vykdyti primestą valią. Tik patvirtinti kolektyviniais susitarimais darbdavio ir darbuotojo įsipareigojimai užtikrina kiekvienos šalies visišką savarankiškumą ir laisvanoriškumą. Todėl nesitarti, nesusitarti, reiškia neužsiimti legaliu verslu.


Lietuvos transporto profesinių sąjungų Forumo, vienijančio 20 organizacijų (apie 8500 narių), susirinkimas deklaruoja:


Nesiderant dėl kolektyvinių susitarimų, jais nesivadovaujant, nėra teisinių normų, pagal kurias galima būtų išspręsti individualius ir kolektyvinius ginčus teisinėmis priemonėmis. Ginčus tenka spręsti darbdavio valios primetimo ir prievartinės teisės pripažinimu arba streiko organizavimu. Ir vienu ir kitu atveju taikoma prievartos elementai, daroma žala darbdaviui, o pripažinus darbdavio prievartos teisę prieš darbuotoją, daroma žala ne tik darbuotojui, bet ir valstybei, tinkamai nesumokant mokesčių, iškraipant konkurencines sąlygas.


DARBAS VERSLE, NESIVADOVAUJANT KOLEKTYVINIAIS SUSITARIMAIS, YRA PRIVERČIAMAS DARBAS.


LR Konstitucijos 48 str. 3 d. „priverčiamasis darbas draudžiamas“.


Tokiomis sąlygomis verslas neturi būti pradėtas arba turi būti nutrauktas.


Teismų sprendimai, valstybinių institucijų kontrolė daugeliu atvejų nepagrįstai kišasi į verslo reikalus, brangiai kainuoja, sukuria korupcines aplinkybes ir nėra pajėgi užtikrinti verslo skaidrumo.


Profesinių sąjungų kontrolė pagrįsta lygiateisiais šalių interesais, tuo užtikrinamas susitarimų ir kontrolės skaidrumas.


Ne būtinai kolektyvines sutartis turi pasirašyti įmonėje dirbantys darbuotojai, kurie dažnai, dėl darbdavio įtakos jiems patiems ir atstovavimo patyrimo stokos, negali suformuluoti ir apginti savo interesų. Lietuvoje profesionalių profesinių sąjungų yra pakankamai: šakinės, regioninės, nacionalinės.


Darbo ginčuose teismai turi išsiaiškinti, kolektyvinių sutarčių buvimą ar nebuvimą, juose apibrėžtas nuostatas, jų nebuvimo priežastis ir atmesti ieškinius darbuotojams, jeigu jie susiję su LR DK numatytomis kolektyvinėmis sutartimis, tačiau jų nėra arba jomis nesivadovauta, jose ginčo aplinkybės nenumatytos. Tokiose bylose, jeigu šalys nesusitaria, gali būti vienas sprendimas: uždaryti įmonę, nutraukti verslą.


 


 


Lietuvos transporto profesinių sąjungų forumo pirmininkas


Jonas Petraška


 


Daugiau informacijos:


www.transportfed.aiva.lt


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!