Informacija iš eesr komiteto posėdžių

Posėdžių metu svarstyti klausimai:


1. EESR Komiteto Bendrosios rinkos, gamybos ir vartojimo skyriaus posėdyje (2010-02-01) svarbiausias svarstytas klausimas – Nuomonė dėl Lisabonos strategijos ir bendrosios rinkos.


Įvertinta ES komisijos siūloma plėtros strategija po 2010 metų.


Prioritetai: skurdo mažinimas ir užimtumo didinimas (su Nuomonės dėl Lisabonos strategijos ir bendrosios rinkos dokumentais galite susipažinti LPSK sekretoriate. Kreiptis į Algirdą Kvedaravičių LPSK pirmininko pavaduotoją).


 


Svarstant šį klausimą išsakiau savo nuomonę:


„Skaitant Europos strategijos ES Komisijos dokumentus, dalyvaujant posėdžiuose ir juos svarstant, viskas lyg aišku. Tačiau grįžus į Lietuvą pasijunti kaip kitoje planetoje. Mūsų valdžia, vietoj to, kad skatintų gamybą, didintų žmonių perkamąją galią, efektyviai naudotų ES struktūrinę paramą – veržia diržus verslui ir paprastiems žmonėms didindama mokesčius, mažindama darbo užmokestį ir socialines išmokas. Tuo pat metu didėja prekių kainos, ypač energetikos išteklių, uždarius Ignalinos atominę elektrinę. Tokios valdžios piliečiai negali gerbti, negali taikstytis su tokia padėtimi.


Vakar sužinojome, kad Lietuva prarado milijardą litų ES paramos, nes laiku neparuošė infrastruktūros plėtros projekto Baltijos pajūriui.


Apskritai, ES parama skirstoma ir naudojama, švelniai tariant, neskaidriai ir neefektyviai. Niekas nežino, kiek naujų darbo vietų bus sukurta šią paramą pasinaudojus. ES parama nenaudojama šalies infrastruktūros plėtrai pagal valstybinius užsakymus. Vyrauja valdžios nuostata, kad darbo vietų jie nekuria. O potencialas – milžiniškas – beveik 300 tūkstančių bedarbių ir pusė milijono ekonominių emigrantų. Už emigrantų indėlį į Airijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos ir kitų ES šalių ekonomiką, Lietuva turi gauti nemenkas kompensacijas. Manau, jog nebetoli tas laikas, kai tai ir įvyks.“


 


2. EESR Komiteto Ekonomikos ir pinigų sąjungos, ekonominės ir socialinės sanglaudos skyrius (2010-02-02) svarstė nuomonę dėl kovos su sukčiavimu PVM srityje.


PVM mokesčiai ES šalyse – skirtingi, sudaromos galimybės sukčiauti jų nemokant esant laisvam prekių judėjimui.


Siektina PVM mokesčius ES harmonizuoti, tik reikia keisti ES narių vyriausybių požiūrį į PVM surinkimo sistemą. Klausimas sudėtingas ir sunkiai sprendžiamas.


 


****


Apie EESR Komiteto dokumentus galite gauti LPSK sekretoriate. Kreiptis į Algirdą Kvedaravičių LPSK pirmininko pavaduotoją.


 


 



paruošė


Algirdas Kvedaravičius


LPSK pirmininko pavaduotojas


LR trišalės tarybos narys

EESR Komiteto narys

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!