Rokiškio savivaldybės administracija spaudžia mokyklas taupyti

Mažėjant švietimui skiriamų lėšų, savivaldybių administracijos spaudžia mokyklas taupyti. Mokyklų vadovų ir profsąjungos pirmininkų pasitarime, buvo ieškoma būdų, kaip atlaikyti šį spaudimą. Mokyklų vadovai pristatė savo įstaigose priimtus taupymo sprendimus, susijusius su “mokinio krepšelio” lėšomis.


Mažinant mokytojų atlyginimus pirmiausia taupoma 1 valanda, kuri tarifikuojama mokytojams už papildomus darbus, kai kur atsisakoma neefektyviai veikiančių būrelių. Vadovai prieš priimdami sprendimus turi tartis su darbuotojams atstovaujančiomis profesinėmis sąjungomis.


Daug sudėtingesnė situacija su rajono biudžeto lėšomis, kuriomis finansuojami darželiai, neformalaus ugdymo įstaigos ir kitos švietimo  įstaigos. Čia pedagogų ir kitų darbuotojų atlyginimai mažės daugiau negu 10 proc., todėl jau šiandien kalbama su darbuotojais, kad nemažinat darbo vietų skaičiaus bus siūloma eiti nemokamų atostogų.


Rokiškio švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Erikas Gaigalas akcentavo, kad taupant lėšas nereikėtų lipti per darbuotojų galvas, o ieškoti visų variantų, tarp jų ir trumpesnės darbo dienos, kad socialiai jautriausi švietimo įstaigų darbuotojai nukentėtų kaip galima mažiau.


Profsąjunga siūlė pasirašyti susitarimus su vadovais, kaip kolektyvinių sutarčių priedus, dėl 2010 m.susitartų taupymo mechanizmų, nes žodiniai susitarimai labai greit užmirštami.


Vadovai ir profsąjunga sutarė kreiptis į savivaldybės administraciją ir reikalauti drastiškai nemažinti išlaidų skiriamų švietimo įstaigų išlaikymui: elektrai, šildymui ir kt., nes sumažinusi šias lėšas savivaldybė jas norėtų padengti  iš mokos fondo sutaupytomis lėšomis.


 


Rokiškio susivienijimo informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!