„norime algą gauti visus metus“

Iš valdžios reikalauta dialogo ir įsipareigojimo tik laikinai taikyti taupymo priemones, tarp jų — atlyginimų mažinimo. 


 


Taupyti nebėra iš ko


Apie situaciją ikimokyklinėse įstaigose kalbėjo ir ikimokyklinių įstaigų darbuotojai ir vadovai. Dar sykį miesto valdžiai jie tvirtino, jog neįmanoma bus išgyventi. Šiais metais miesto biudžeto lėšų ikimokyklinės įstaigos gaus tiek, kad atlyginimus galės mokėti tik dešimt mėnesių. Kai kurios lėšų algoms neturės ir 3,5 mėnesio.


„Norime gauti algą visus metus, o ne dešimt mėnesių ar mažiau“, — sakė Daiva Kavaliauskienė, atstovavusi specialiesiems pedagogams, dirbantiems lopšeliuose darželiuose, mokyklose.


Anot jos, specialiesiems pedagogams gresia 20— 30 procentų mažesni atlyginimai. Tuo tarpu Vyriausybė garsina, kad vidutiniškai turėtų mažėti tik 8 procentais.


D.Kavaliauskiene siūlė vadinamuosius taupymo būdus — nemokamas atostogas ir kitus — tiesiai šviesiai įvardyti atlyginimų mažinimu dėl sunkmečio ir tą mažinimą taikyti laikinai.


Garsinta, jog pernai ikimokyklinės įstaigos sugebėjo sutaupyti iš viso 900 tūkstančių litų, bet įstaigų padėties tai nepagerino. 55 procentai šių įstaigų darbuotojų gauna tik minimalų atlyginimą, nuo 1000 iki 1500 litų — 11 procentų, per 33 procentai — iki 2000 litų, per 2000 litų — 1 procentas.


Algų pernai negavę lapkritį ir gruodį lopšelių darželių darbuotojai atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje. Įklimpo į mokesčių skolas, bet jos neatidedamos. Kompensacijos už šildymą bandė prašyti, negavo, „nes atlyginimai buvo priskaičiuoti“. Paėmusiems kreditus bankai grasina teismais.


 


Pinigų bus, bet ne algoms


Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Ilona Grigaravičienė aiškino, jog ikimokyklinės įstaigos — „savivaldybės funkcija“.


„Turite tartis su įstaigų vadovais ir Savivaldybės administracija“, — sakė ministerijos valdininkė.


Ministerija tik rūpinasi ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtra. Programa sudaryta iki 2012 metų, pagal ją numatyta 200 milijonų litų ES paramos. 88 milijonus litų investicijų numatoma investuoti į ugdymo bazės atnaujinimą. Šiaulių apskrityje 10 įstaigų to sulauks.


2012 metais turėtų atsirasti ir ikimokyklinių įstaigų krepšelis. Dabar šių įstaigų darbuotojų algos priklausančios nuo savivaldybės, aiškino valdininkė ir pasiguodė: „Mums irgi keturis kartus mažino atlyginimus, gauname algas tokias, kaip jūsų“.


Meras Genadijus Mikšys bandė atremti, jog ne vien nuo savivaldybės atlyginimai priklauso: „ Atlyginimų koeficientus ministerija nustato“.


„Ministerija, sunkmečiu norėdama padėti, įvedė koeficentų žirkles, kas sugebėjo surinkti biuždetus, tas galėjo išsimokėti algas ir pagal aukščiausius koeficientus, — teigė aukšta valdininkė. — Kas nesugebėjo, turi tvarkytis “žirklių“ ribose.“


 


Merui reikia pasiūlymų


G. Mikšys tvirtino, jog „pinigų daugiau nėra ir nebus“. Pernai nebuvo surinkta 30 milijonų litų. Perdaug optimistiškai jis planuotas. Šiemet biudžetas mažėja nuo 264 milijonų litų iki 232 milijonų litų. Tokius skaičius Šiauliams nustatė Seimas, Vyriausybė.


Dėl to mažėja visų sričių finansavimas. Bet Šiauliai, anot mero, dar ne blogiausioje padėtyje. Šiauliuose nedarbas tik 11,4 procento, Panevėžyje — 15 procentų, Alytuje — 16 procentų.


„Bet Panevėžys algas sugebėjo išsimokėti“, — suošė salė.


Meras kvietė: „Teikite pasiūlymus, ką daryti“. Tačiau diskusijų iki galo nesiklausė, išskubėjo kitur.


Diskusijos svečias Audrius Jurgelevičius, Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos susivienijimo vadovas, stebėjosi, kad meras, turėdamas šalia Savivaldybės valdininkų armiją, dar pasigenda siūlymų.


„Mokytojas neklausia mero, kaip jam mokyti istorijos šeštos klasės mokinį“, — sakė A.Jurgelevičius.


Profsąjungų lyderis šiauliečiams siūlė per Trišalę tarybą tartis. Raštiškai fiksuoti, jog atlyginimų mažinimas ir kiti taupymo būdai yra laikini — iki 2010 gruodžio 31 dienos. Tokia pat nuostatą siūlyta fiksuoti ir kolektyvinėse sutartyse.



 


 


 


 


 


DIALOGAS: Meras Genadijus Mikšys bando atremti ministerijos valdininkės teiginius, kad ikimokyklinių darbuotojų atlyginimai priklauso tik nuo Savivaldybės.



 


 


 


 


 


 


 


 


ALGOS: Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Ilona Grigaravičienė pasiguodė, kad ir jai atlyginimas mažintas keturis kartus: „Gauname algas tokias, kaip jūsų.“



 


 


 


 


 


 


 


 


ŽODŽIAI: Daiva Kavaliauskienė, specialiųjų pedagogų atstovė, ragino nesislėpti už žodžių ir vadinamuosius taupymo būdus tiesiai šviesiai įvardyti atlyginimų mažinimu.


Giedriaus BARANAUSKO nuotr.


 


Švietimo darbuotojos „nušvilpė“ valdžią


 


(Autoriaus nuotr. 
Mykolas DEIKUS)


 


 


 


 


Atlyginimų negaunančių švietimo darbuotojų problemos itin sudomino keletą atėjusių Tarybos narių, o ypač Mindaugą Stakvilevičių (nuotraukoje – guli ant stalo). 


Antradienį miesto profesinių sąjungų sukviestame susirinkime nuspręsta toliau „laužti“ Savivaldybę, kad būtų išmokėti atlyginimai ikimokyklinių įstaigų darbuotojoms. Iš miesto valdžios reikalaujama  pasirašyti susitarimą, kad atlyginimai sumažinti tik laikinai ir sprendimai ateityje bus derinami su darbuotojų atstovais.
 
„Smegenis plauti“ mėginę Šiaulių meras Genadijus Mikšys ir kiti Savivaldybės vadovai sukėlė pasipiktinimo audrą ir spūdino lauk nesulaukę susitikimo su ikimokyklinių įstaigų darbuotojais pabaigos.
 
Vaikai liko be kalėdinių dovanų
Antradienį Šiaulių miesto tarybos posėdžių salė lūžo nuo susirinkusių lopšelių-darželių darbuotojų, kurios į Savivaldybę atėjo atsakymų, kodėl atlyginimus žadėta mažinti ne daugiau kaip aštuoniais procentais, tačiau realiai atlyginimai sumažės penktadaliu.
 
Savivaldybė atlyginimams pinigų skyrė tik lapkričio mėnesio skoloms padengti, dalis lopšelių-darželių darbuotojų algų negauna dar iš už gruodžio mėnesį.
Anot darbuotojų, daugiau kaip pusė ikimokyklinių įstaigų darbuotojų tegauna minimalius atlyginimus. Ne tik turėjo atsisakyti kalėdinių dovanų vaikams, tačiau negali pretenduoti ir į kompensacijas už šildymą. Kadangi negauna atlyginimų, nesusimoka už šildymą, Savivaldybė atsisako skirti kompensacijas šildymui.
 
Šie metai bus dar liūdnesni. Lopšelių-darželių direktorės suskaičiavo, kad šiemet atlyginimų pristigs trims ar net daugiau mėnesių – nebepadės ir nemokamos atostogos.
 
„Jeigu direktorės pernai dirbo blogai, netaupė, kodėl atlyginimai nemokami už šių metų sausį“, – klausimas iš salės liko be atsakymo.
 
Meras turi svarbesnių reikalų
Šiaulių meras Genadijus Mikšys bandė tikinti, kad Savivaldybė niekuo dėta, daug postringavo apie biudžeto sandaros įstatymą, tačiau konkrečių atsakymų, taip ir neišgirdusioje salėje kilo pasipiktinimo banga, kurią mėgino perrėkti meras.
 
Merui, kuris prašė teikti pasiūlymus, priminta, kad Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga dar pernai pateikė pasiūlymų paketą, kurio Savivaldybė net nesvarstė.
Pasiteisinęs, kad turi suplanuotų susitikimų nėrė iš salės. Nors iki planuoto susitikimo su FIBA atstovais buvo likusi dar gera valanda.
 
Savivaldybės administracijos direktoriaus Vlado Damulevičiaus bandymas operuoti statistika apie kitose srityse mažinamus atlyginimus tik sukėlė dar didesnę pasipiktinimo bangą.
„Jeigu gautume tris tūkstančius litų atlyginimo, galėtume eiti nemokamų atostogų, o dabar gauname tik tūkstantį,“ – piktinosi viena moteris.
 
„Apie ką kalbate, turėkite sąžinės“, – gėdino antra.
 
„Čia yra gryna vagystė!“ – pritarė kita darbuotoja.
 
Miesto vadovams siūlyta patarimo kreiptis į kitas šalies savivaldybes, kurios sugebėjo darbuotojams išmokėti atlyginimus.
 
Prilygino Afrikai
 Švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo tarptautinių ryšių sekretorė Tatjana Babrauskienė: „Jeigu lauke nebūtų šalta, galvočiau, jog čia Afrika. Žmonės dirba ir negauna atlyginimų, vaikams negali nupirkti kalėdinių dovanų.“
 
„Visoje Lietuvoje taupoma, bet kai taip taupoma ikimokyklinių įstaigų darbuotojų sąskaita – peržengiamos sveiko proto ir net padorumo ribos“, – pabrėžė Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo, kuriam priklauso ir Šiauliai, pirmininkas Audrius Jurgelevičius.
 
Jis pasiūlė pasirašyti trišalį susitarimą su savivaldybe, kuri įsipareigotų, jog visos taupymo priemonės laikinos – iki 2010-ųjų.
 
„Tikiuosi, kad valdžia atsisakys arogancijos ir tiesos monopolio. Neskatinu streikuoti, bet jeigu Savivaldybės valdžia nesupras savo atsakomybės, kitos išeities neliks“, – pabrėžė A. Jurgelevičius.
 
Susirinkimą organizavusi Šiaulių miesto švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Rasa Jasmontienė reziumavo, kad Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos reikalaus Savivaldybės pasirašyti oficialų susitarimą. Savivaldybės bus reikalaujama prieš priimant sprendimus tartis su švietimo darbuotojais.
 
Ateinančią savaitę vyks Trišalės tarybos posėdis, kur žadama reikalauti pasirašyti minėtą susitarimą.


 


 


Šaltinis: http://www.skrastas.lt/?data=2010-01-20&rub=1065924810&id=1263921453


Rūta JANKUVIENĖ, “Šiaulių kraštas”

www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!