Profsąjungos: darbdavys 200 darbuotojų pasiūlė mėnesiui išsinuomoti

Profesinių sąjungų iniciatyva antradienį Trišalėje taryboje grįžta prie nebe pirmus metus sprendžiamo klausimo ir sutarta atnaujinti anksčiau veikusios darbo grupės veiklą. Ši darbo grupė turėtų parengti įstatymo projektą, reglamentuojantį darbo nuomą. „Mes suprantame, kad lankstumas gali būti, bet negalima, kad jis taptų nauja išnaudojimo forma. Prie šio klausimo grįžti paskatino atvejis Plungėje, kai viena įmonė pasikvietė 200 savo darbuotojų ir pasiūlė jiems pasirašyti vieno mėnesio sutartis su darbo nuomos agentūra. Žmonės buvo verčiami savo noru nutraukti neterminuotas darbo sutartis ir pereiti laikinai vieną mėnesį dirbti už minimalų atlyginimą“, – DELFI sakė Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.


Jos teigimu, tik įsikišus profesinei sąjungai pavyko sustabdyti šių sutarčių pasirašymą ir dauguma darbuotojų nepakluso darbdavių valiai.


Lietuvoje porą metų yra patvirtinta Darbo nuomos koncepcija, tačiau šią sritį reglamentuojantis įstatymas nepriimtas. Darbo nuoma šiuo metu vykdoma remiantis Civilinio kodekso nuostatomis.


Darbo nuomą reglamentuojančios europinės direktyvos nuostatas į savo teisės aktus Lietuva turi perkelti iki 2011 m. gegužės.


Siūlymą grįžti prie Darbo nuomos įstatymo rengimo palaiko ir darbdavių atstovai.


„Mes nepasisakome prieš darbo jėgos nuomą, bet mes pasisakome už tai, kad įstatyme būtų aiškiai sudėliota, kieno ir kokia atsakomybė. Jau anskčiau iškilo klausimai dėl atsakomybės, kas atsakys už darbų saugą, kas atsakys už atlyginimų išmokėjimą ir nuomojamo darbuotojo kompetencijos?“ – posėdyje kalbėjo Lietuvos pramonininkų konfederacijos Vykdomosios direkcijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Mykolas Aleliūnas.


 


Moka mažiau nei savam


Posėdyje dalyvavęs advokatas Nerijus Kasiliauskas sakė, kad europinėje direktyvoje numatyta, jog išnuomotam darbuotojui turi būti taikomos tokios pačios sąlygos, kaip ir nuolat toje įmonėje dirbančiam personalui. Tarp vienodų darbo sąlygų nurodomas atostogų laikas, darbo režimas ir atlyginimas.


„Šiandien bandoma tai daryti, kai nuomojamiems darbuotojams mokamas mažesnis atlyginimas, nei šalia dirbančiam tos įmonės darbuotojui“, – pripažino advokatas.


Jo teigimu, kitose šalys darbuotojus nuomojančios įmonės yra licencijuojamos, gali būti ribojamas maksimalus darbo nuomos sutarties terminas, darbo nuoma neleidžiama kai kurių specialybių atstovams.


 


 


Rasa Lukaitytė DELFI

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!