Paskleista informacija dėl naujos pensijų pristatymo tvarkos kelia paniką senyvo amžiaus gyventojams

Deja, informacija dėl naujosios pensijų pristatymo tvarkos nedetalizuota, t.y. visuomenei nepateikti konkretūs faktai – kokiu būdu būtų pristatomos pensijos vadovaujantis naująja tvarka, nuo kada ji įsigaliotų, kaip ši tvarka paliestų mažų gyvenviečių, atokių vienkiemių gyventojus, kai juos iki šiol pasiekia tik pašto darbuotojai.


Informacijos trūkumas ir situacijos neaiškumas sukėlė paniką tarp pensinio amžiaus, ypač atokiose gyvenvietėse ar kaimuose gyvenančių šalies gyventojų, kuriems įprasta, kad pensijas jiems pristato laiškininkai.


Į pašto darbuotojus įvairiuose Lietuvos rajonuose kreipiasi vis daugiau sunerimusių pensininkų, kuriems dar didesnę sumaištį kelia bankai, skelbdami, kad jau nuo kitų metų sausio 1 dienos paštininkai pensijų nebepristatys, ragindami pradėti naudotis bankų paslaugomis.


Žinomas ne vienas atvejis, kai pensininkui paskambinęs banko darbuotojas, kviečia jį atvykti į banko skyrių atidaryti sąskaitą, į kurią kiekvieną mėnesį būtų pervedama jo pensija. Priešingu atveju, žmogus, esą, nuo kitų metų sausio mėnesio, pensijos iš viso negaus.


Iš tiesų AB „Lietuvos paštas“ šiuo metu aktyviai dalyvauja „Sodros“ skelbiamuose konkursuose dėl pensijų pristatymo kitiems metams. Dalis sutarčių dėl pensijų pristatymo jau pasirašytos, todėl yra realaus pagrindo teigti, kad kitais metais gyventojams pensijas vėl pristatys laiškininkai. Žinoma, jei toje apylinkėje bus laimėtas viešai skelbiamas konkursas pensijas pristatyti.


Pastarųjų savaičių įvykiai parodė, kad informacija dėl pensijų pristatymo politikos pokyčių ateityje turi būti aiški, detali ir viešai skelbiama, ketinant priimti konkrečius sprendimus su tiksliomis pokyčių įsigaliojimo datomis, kad nebūtų pagrindo rastis žmonių klaidinimui ar manipuliavimui tam tikriems verslo subjektams siekiant asmeninių tikslų.


Paskutinėmis Lietuvos ryšių darbuotojų profesinės sąjungos žiniomis, ateityje, kai „Sodros“ valdyba priims sprendimus dėl pensijų pristatymo, jie būtinai turėtų būti derinami Lietuvos respublikos trišalėje taryboje, kurioje profesinės sąjungos turi savo atstovus, o jie tikrai nesutiks, kad būtų skriaudžiami atokiose šalies vietovėse gyvenantys pensininkai.


 


Lietuvos ryšių darbuotojų profesinė sąjunga
www.lrdps.lt


 


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!