Lietuvoje baisu kaip kosove

                                                                 


Tačiau geriau jau jie nebūtų atvykę, nes dabar visas Senasis žemynas žinos, kokia skurdi valstybė mes esame: baisu yra ne tik Lietuvos mokyklose, bet ir policijos komisariatuose. „Mes viešėjome Portugalijoje ir papasakojome, kokia policijos padėtis Lietuvoje. Tai konfederacijos vadovai parašė laišką mūsų valstybės vadovams ir pareiškė susirūpinimą. Mūsų premjeras atsakė, kad viskas Lietuvoje gerai, vos ne nuostabu. Kai pamatėme atsakymą, dar kartą kolegoms išdėstėme tikrus faktus. Jie atvažiavo ir įsitikino, kad nėra taip nuostabu, kaip tikina premjeras. Konfederacijos viceprezidentas belgas Janas Šonkerenas sakė, kad tai, ką pamatė, pranoko net ir mūsų pasakojimus”, – „Vakaro žinioms” dėstė Lietuvos vidaus reikalų sistemos profsąjungos vadovė Loreta Soščekienė.


 


Net arkliai nepavydėtų


 


Pasak jos, svečiai pirmą kartą Lietuvoje viešėjo pavasarį. „Tada vienas jų pasakė, kad panašias sąlygas, kokios yra mūsų policijos komisariatuose, matė tik Kosove. O dabar viešėjęs J.Šonkerenas sakė, kad niekur to nebuvo matęs. Jiems komisariatai priminė arklides. Svečiai vaizdus užfiksavo nuotraukose ir pažadėjo jas parodyti ES institucijoms. Gaila, kad nuotraukose matyti tik dalis baisumo. Jos negali perteikti to kvapo, tvyrančio pastatuose”, – sakė L.Soščekienė. Pasak pašnekovės, svečiai pasiūlė valstybę paduoti į teismą dėl darbo sąlygų, pažeidžiančių europines žmogaus teises. Policijos atstovams iš užsienio nesuvokiama, kaip pareigūnai gali dirbti apsemiamuose, apipelijusiuose pastatuose. Taip pat jie nesuvokia, kaip šalis, kurioje šiemet nusikalstamumas išaugo 8,2 proc., gali dar labiau mažinti policijos finansavimą. Pasak J.Šonkereno, tik Lietuva, Islandija ir Latvija mažina algas gatvėse dirbantiems pareigūnams.

„Nesiruošiame tarptautinėms organizacijoms skųstis ir verkti, tik norime pristatyti realią situaciją“, – konfederacijos vadų vizito tikslą apibūdino Lietuvos policijos šefas Vizgirdas Telyčėnas.
116 mln. litų – Tiek mažiau Vyriausybė ketina skirti Policijos departamentui kitiems metams. Šiemet buvo skirta 766,6 mln. litų.


 


Bus dar blogiau


 


Julius SABATAUSKAS – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas sako:
Institucijų, kurios rūpinasi visuomenės saugumu, sąskaita taupyti net sunkmečiu negalima. Sumažinus finansavimą, trūks pinigų benzinui, ryšiams, sumažės pareigūnų skaičius, sumažės nusikaltimų išaiškinamumas, pablogės prevencija. Tada prarasime dar daugiau, negu sutaupysime. O tai, kad komisariatai iki krizės nebuvo remontuojami, – netiesa. Kasmet tam būdavo skiriama šiek tiek pinigų. Tačiau, aišku, per mažai.


 


Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“


 


Šaltinis:


www.vrsps.lt


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!