Uab „eurovaistinė” posėdžiavo darbi ginčų komisija

Darbuotojas manė, kad toks darbdavio sprendimas neteisėtas dėl šių priežasčių:
Lietuvos Respublikos profesinių sąjungų įstatymo 21 straipsnio 2 dalis nustato, kad skiriant drausmines nuobaudas profesinės sąjungos renkamo organo nariams būtinas išankstinis profesinės sąjungos renkamo organo sutikimas. Šios teisės normos tikslas – užtikrinti atitinkamą narių laisvę, nepriklausomumą darbdaviui, siekį išvengti galimų darbdavio teisės atleisti iš darbo darbuotojus piktnaudžiavimų, taip siekiant pašalinti jam nepalankius ir su juo konfliktuojančius profesinių sąjungų veikėjus. Ši apsauga taikoma darbuotojams, kurie tiesiogiai vykdo funkcijas, susijusias su profesinių sąjungų veikla. Todėl Lietuvos įstatymų leidėjas Profesinių sąjungų įstatymo 21 straipsnyje nustatė, kad darbdavys negali skirti drausminės nuobaudos profesinės sąjungos renkamo organo nariui negavęs tos profesinės sąjungos renkamo organo sutikimo.
Kadangi Andrius Lygutas yra Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos komiteto narys, tai dėl jam skiriamos nuobaudos turėjo būti gautas išankstinis profesinės sąjungos renkamo organo sutikimas. Tačiau vadovybė dėl tokio sutikimo į profesinę sąjungą nesikreipė ir drausminę nuobaudą paskyrė be profesinės sąjungos renkamo organo sutikimo. Todėl manytina, kad drausminė nuobauda paskirta neteisėtai, nes grubiai pažeista drausminių nuobaudų skyrimo procedūra ir profesinės sąjungos atstovo teisės.
Nors, po steigiamojo susirinkimo vykusiame susitikime su įmonės administracijos vadove, jai buvo asmeniškai įteiktas raštas dėl renkamųjų profesinės sąjungos organų sudėties, tačiau dabar darbo ginčų komisija nepripažino skundo pagrįstu ir atmetė prašymą panaikinti drausminę nuobaudą, remdamasi neteisingu įmonės vadovybės teigimu, kad jai nebuvo pranešta apie asmenis, sudarančius profesinės sąjungos komitetą.

LMP informacija


www.maistprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!