Kubilius: svarstomi „sodros“ mokesčių pakeitimai

Planuojant kitų metų biudžetą svarstomi „Sodros“ mokesčių pakeitimai, tačiau dar neaišku, kokie konkretūs sprendimai bus priimti 2009-aisiais, o kokie – 2010 metais.


Vyriausybės vadovas antradienį po susitikimo su prezidente pakartojo, jog valstybės pajamos krenta į 2006 lygį, o išlaidos – daugiausia socialiai jautrios – yra 2008 metų lygyje. Tokias išlaidas, pasak premjero, nėra lengva mažinti ir tenka spaustis kitose srityse.


„Todėl girdime atskirų ministerijų objektyviai pagrįstą nuogąstavimą dėl jų veiklai kitais metais numatomų išlaidų. Labai aišku, kokios išlaidos nuo 2006 iki 2008 metų yra labiausiai išaugusios. Tie skaičiai yra pakankamai įspūdingi, juos mes galėsime artimiausiu metu pateikti. Visos tos išaugusios išlaidos pasižymi vienu bruožu – jos yra socialiai labai jautrios. Tai yra pensijos, motinystės išmokos, vaikų išmokos, įvairios pašalpos ir darbo užmokestis biudžetiniame sektoriuje – mokytojų ir medikų atlyginimai“, – sakė A.Kubilius.


Anot jo, viskas, ką planuojama keisti, aptarta nacionalinio susitarimo pradiniame projekte.


„Yra likusi neįgyvendinta dalis, kurią kaip tik šlifuojame toliau, ties kuria dirba tiek Finansų ministerija tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Tai, kas yra susiję su „Sodros“ biudžeto pertvarka, išlaidų ir pajamų pertvarka. Buvo numatyta pakankamai ženkliai mažinti išlaidas – iki ne daugiau nei 1 mlrd. litų ir kartu didinti pajamas didinant „Sodros“ įmoką 2 proc., 1 proc. priskiriant darbdaviams, 1 proc. – darbuotojams“, – kalbėjo A.Kubilius.


Numatomų pakeitimų planas, pasak premjero, yra pakankamai išsamus, o šiuo metu diskutuojama, „ką darome šiais, ką – kitais metais“. Tai, anot jo, paaiškės artimiausiu metu.


 


BNS


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!