Idilės nėra nė achemoje, – profesinė sąjunga budi

Kartu patvirtinta nauja organizacijos valdymo struktūra. Pagal ją, numatyta, kad organizaciniam darbui vadovaus profsąjungų administratorius.


Šis postas atiteko projektų koordinatorei Birutei Daškevičienei, o buvęs ilgametis profsąjungos vadovas Algimantas Gaižauskas liko dirbti profesinėje sąjungoje konsultantu.


“Lietuvos profsąjungų” šių metų 7-me numeryje paskelbtas Achemos profesinių sąjungų administracijos pasirašytas straipsnis, pasakojantis apie sunkmečio iššūkius Achemos profesinei sąjungai.


Per pirmą šių metų pusmetį įvyko įvairių pasikeitimų darbo organizavimo, kolektyvinės sutarties vykdymo ir kitose srityse. Panaikinta apie 50 laisvų etatų, 28 darbuotojai atleisti darbdavio iniciatyva, 10-čiai darbuotojų įteikti įspėjimo apie atleidimą lapeliai.


Galima pasidžiaugti, kad nėra atleista nė vieno ne pensinio amžiaus profsąjungos nario. Dviem darbuotojoms, ilgametėms profsąjungos narėms, atleistoms darbdavio iniciatyva, dėkojame už ilgametį darbą bendrovėje ir linkime geros kloties.


Į atleidžiamųjų darbuotojų sąrašą yra įtrauktos 3 profesinės sąjungos narės, iš kurių viena yra perkelta į laikiną darbo vietą, kol atsiras vieta, atitinkanti jos kvalifikaciją. Kita darbuotoja (beje, profesinės sąjungos iniciatyva) perkvalifikuota, ir artimiausiu metu gaus naują darbo vietą.


Trečia darbuotoja šiuo metu atostogauja, o ateityje, administracijos ir profesinės sąjungos bendromis jėgomis jai bus surasta bei pasiūlyta kita darbo vieta.


Deja, yra ir vienas tikrai nemalonus atleidimo atvejis. UAB „Iremas“ buvo atleista darbuotoja, turinti 28 metų darbo stažą, jai liko tik dveji iki senatvės pensijos. Darbuotoja kreipėsi į teismą, reikalaudama, kad atleidimas būtų pripažintas neteisėtu, kad būtų grąžinta į darbą ir kad jai būtų išmokėta kompensacija bei atlyginta neturtinė žala.


Profesinė sąjunga, žinoma, nėra nusistačiusi prieš darbdavio inicijuojamus darbo organizavimo pakeitimus, laikinus kai kurių kolektyvinės sutarties punktų peržiūrėjimus ar jų veikimo “pristabdymus”, kol tęsiasi krizė.


Tačiau profsąjunga siekia, kad visi darbo organizavimo pakeitimai, atleidimai būtų atliekami remiantis Darbo kodekso, kolektyvinės sutarties nuostatomis, kad visa tai vyktų bendradarbiaujant su veikiančiomis profesinėmis sąjungomis ir, žinoma,- vadovaujantis žmogiškumo, teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principais.


Remdamasi savo įstatais Achemo” darbuotojų profesinė sąjunga atstovauja ir gina narių teises ir interesus, gina narius, nukentėjusius dėl darbdavio neteisėtų veiksmų, suteikia nemokamą teisinę pagalbą darbo teisės ir socialinės rūpybos klausimais.


Darbo užmokesčio klausimas – bendrovėje šiuo metu yra tarp sudėtingesniųjų.


Dar birželio mėnesį administracija, remdamasi savo paskaičiavimais, siūlė dieninėje pamainoje dirbančius žmones pervesti į keturių dienų darbo savaitę. Tačiau bendrame išplėstiniame AB „Achema“ valdybos ir profesinių sąjungų posėdyje šios idėjos buvo atsisakyta, išimtį padarant UAB „Iremas“, kadangi ten situacija buvo žymiai sudėtingesnė.


Opus buvo ir dėl krizės sustojusių cechų darbo apmokėjimo klausimas. Pagal administracijos siūlomą metodiką Metanolio cecho darbuotojų atlyginimas nuo 2009 m. liepos mėn. turėjo vidutiniškai sumažėti apie 200 litų. Profesinių sąjungų administracijai dedant daug pastangų pavyko sutarti su generaliniu direktoriumi, kad šio cecho darbuotojams būtų mokama du trečdaliai vidutinio darbo užmokesčio nenusižengiant kolektyvinei sutarčiai ir susitarimams tarp AB „Achema“ valdybos ir profesinių sąjungų.


Deja, padėtis toli gražu nėra gera. Pavyzdžiui, kiekvieną mėnesį vis sunkiau ir sunkiau mums pavyksta bendrovės vadovybei įrodyti, kad administracijos skyrių darbuotojai yra tokie patys darbininkai, tik naudoja kitas darbo priemones nei gamybiniuose padaliniuose. Todėl jau kelintas mėnuo iš eilės yra išmokamos premijos, taikant 0,5 koeficientą, be to, pasigirsta perspėjimų, kad sunkmečiu administracijos skyrių darbuotojams premijos iš viso nebus mokamos. Taigi daugumos administracijos darbuotojų darbo užmokestis be premijos taps ne užmokesčiu už darbą, o bus prilygintas socialiai remtinų asmenų pašalpai, net mažesnei nei mokama darbo biržoje.


Žodžiu, yra neįvertinama tai, kad administracija yra lygi administracijos padaliniui, kuriam priklauso ne tik skyrių viršininkai, vadovai, vyr. specialistai, konsultantai, skyrių darbuotojai ir pan., bet ir, pavyzdžiui, valytojos.


Nors ir sudėtingas laikotarpis, bet galima pasidžiaugti, kad bendrovei dirbant nuostolingai, ne viskas perkelta ant darbuotojų pečių. Vidutinis darbininkų darbo užmokestis yra sumažėjęs apie 22 proc., bet ir toliau yra didesnis nei vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje.


Norime priminti, kad atleidžiant iš darbo bendrovės profesinės sąjungos narį darbdavio iniciatyva, jei nėra darbuotojo kaltės, taikomas vienu mėnesiu ilgesnis nei numato LR Darbo kodeksas įspėjimo terminas (t.y. ne du mėnesiai, o trys). Taip atsiranda ilgesnis laiko rezervas naujo darbo paieškoms.


Taip pat kolektyvinėje sutartyje yra numatyta, jog atleidžiant iš darbo profesinės sąjungos narį pagal LR Darbo kodekso 129 straipsnį pirmenybės teisė būti paliktam dirbti teikiama profesinių sąjungų nariams, jei jų kvalifikacija nėra žemesnė už tos pačios specialybės kitų darbuotojų kvalifikaciją.


Kviečiame visus AB „Achema“ darbuotojus konsultuotis su Achemos profesinių sąjungų administracija visais klausimais, susijusiais su darbo santykiais. Gausite patarimų ir išsamios informacijos iš profesionalių darbuotojų.


Tikimės, kad šiuo sunkiu laikotarpiu visi išliksime vieningi ir dėsime visas pastangas, kad bendrovė ir jos darbuotojai ne tik gyvuotų, bet ir klestėtų.


 


 


Achemos profesinių sąjungų administracija


(JS)


 


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!