Bvp ne smuko, o augo

Patikslintais duomenimis, antrąjį ketvirtį Lietuvos BVP siekė 23,999 mlrd. litų ir, palyginti su pirmuoju ketvirčiu, padidėjo 1,8 proc. Anksčiau skelbta, kad šis rodiklis buvo minus 1,1 proc.

Lyginant su antruoju praėjusių metų ketvirčiu, BVP per metus sumažėjo ne 22,4 proc., kaip skelbta anksčiau, o 20,2 proc.

Tačiau ir patikslinti metinio mažėjimo duomenys išlieka didžiausi Europos Sąjungoje – antrojoje vietoje esančios Latvijos ūkis per tą patį laikotarpį sumažėjo 18,2 proc.

„DnB Nord“ banko vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka lrt.lt komentuoja, kad patikslintą rezultatą pagerino paskutinio antrojo ketvirčio mėnesio – birželio – duomenys.

„Iš tiesų mes panašiai ir galvojom dėl antrojo BVP įverčio, nes paskutinio mėnesio duomenys buvo gerokai geresni nei pirmų dviejų, o jie atsiranda vėliausiai ir paskui daugiausiai tikslinami“, – aiškino analitikė.

Anot jos, šiek tiek atsigavo pats ūkis, iš dugno kiek palypėjo vartotojų lūkesčiai.

Tačiau J. Rojaka pabrėžia, kad nors šie duomenys teikia „tam tikro optimizmo“, trečiasis metų ketvirtis Lietuvai realiai neturėtų būti geresnis.

„Pirmojo ir antrojo ketvirčių lyginimas tarpusavyje, kur užfiksuotas augimas, nerodo tikro atsigavimo. Ketvirtiniai duomenys nėra labai reprezentatyvūs, vyskta svyravimai, užsakymų perstumdymas priklausomai nuo jų atlikimo ar apmokėjimo.

Trečiasis ketvirtis skaičių prasme bus geresnis, nes bus mažesnė bazė, su kuria lyginsime – praėjusių metų antroji pusė, tačiau nedarbas augs, bankrotų dar daugės – gyvenimui ir gyventojams tie skaičia nelabai daug ką žada“, – sakė J. Rojaka.

Antrąjį ketvirtį sparčiausiai krito statybos (46,1 proc.), pramonės ir energetikos (25,3 proc.), prekybos, transporto ir ryšių paslaugų (21,4 proc.) bei finansinio tarpininkavimo, nekilnojamojo turto ir kito verslo paslaugų (17,8 proc.) pridėtinė vertė. 

Lėčiau ji mažėjo žemės ūkio ir žuvininkystės įmonėse (4,9 proc.) bei viešojo valdymo ir gynybos, švietimo, sveikatos priežiūros ir socialinio darbo bei kitos komunalinės, socialinės ir asmeninės aptarnavimo veiklos įmonėse (0,7 proc.). 


Per visą pirmąjį 2009 metų pusmetį sukurta 44,88 mlrd. litų BVP, arba 17 proc. mažiau nei prieš metus.


 


 


Šaltinis:


lrt.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!