Žada žaboti monopolijas

„Prezidentės nuomone, dominuojančios padėties rinkoje metodika ir įstatyminė bazė turėtų būti peržiūrėta“, – po Dalios Grybauskaitės ir ūkio ministro Dainiaus Kreivio susitikimo sakė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys. D. Kreivys kovos su monopolijomis priemonių išsamiai nedetalizuoja, bet žada: „Bus matyt, parengsim“.


Anot D. Kreivio, D. Grybauskaitė pageidavo, kad tarp antimonopolinių veiksmų būtų sumažinimas ribos, nuo kurios rinkos dalyvis laikomas dominuojančiu.


Šiuo metu ši riba yra 40 proc. rinkos. „Kol kas pasiūlymų nėra, bet, pavyzdžiui, Austrijoje ar Vokietijoje yra 30 proc.”, – kalbėjo D. Kreivys, pridurdamas, jog iki panašaus lygio ši riba galėtų sumažėti ir Lietuvoje.


Tačiau jis pabrėžė, kad „ar 30 ar 40 proc. kartelė nereiškia, kad įmonė, turinti didesnę koncentraciją, automatiškai ta dalimi tampa nelegali“.


„Tai rodo, kad po šitos karteles įmonė jau turi įrodinėti, kad neužima dominuojančios padėties“, – aiškino jis.


Ūkio ministras teigė, jog naujajame įstatyme bus bandoma užbėgti už akių ir, anot jo, „inovatyviems“ kontrolės vengimo būdams.


„Kaip žinote, Ūkio ministerija yra parengusi įstatymą dėl nesąžiningų konkurencinių veiksmų. Prezidentė išreiškė pageidavimą patobulinti kai kuriuos aspektus, nes verslas yra inovatyvus, atsiras kitų būdų, tai tuos veiksmus užkardyti reiks į priekį, mes tai ir padarysime“, – tvirtino D. Kreivys.


„Negaliu dabar komentuoti būsimų įstatymo nuostatų, bet Ūkio ministerija dės visas pastangas, kad tas įstatymas gimtų kuo greičiau ir kad smulkiam ir vidutiniam verslui būtų sudarytos kuo palankesnės sąlygos“, – patikino jis.


„Ministrui buvo išreikštas pageidavimas, kad ministerija ir visa Vyriausybė tai padarytų kuo skubiau ir efektyviau“, – nurodė L. Balsys.


„Bus matyt, parengsim“, – numatomos permainų datos žurnalistams nedetalizavo D. Kreivys.


Tačiau ministras nurodė, jog į šiuo metu oligopoliniais laikomus sektorius bus bandoma pritraukti daugiau užsienio kapitalo. Tarp tokių sektorių jis nurodė mažmeninę prekybą maisto produktais, bankus.


„Mes manome ir matome iš mūsų tyrimo, kad sektoriuose, kuriuose vyrauja oligopolijos, yra žema konkurencija, jie pasižymi ypač nedideliu darbo našumu. Šitų sektorių efektyvumas, gyvybingumas – labai mažas. Mes manome, kad į tuos sektorius – monopolizuotus, oligopolizuotus – pirmiausia reikia pritraukti užsienio investicijas“, – teigė D. Kreivys.


L. Balsys taip pat nurodė, kad, D. Grybauskaitės nuomone,   bendrame Lietuvos ekonomikos gaivinimo plane „viskas yra suplanuota gerai, bet trūksta apsukų“.


„Reikia, kad visi projektai, visos priemonės, kurios suplanuotos, vyktų greičiau, sparčiau ir aktyviau. Prezidentės nuomone, dabar svarbiausias dalykas yra kuo greičiau atgaivinti pinigų įsiliejimą į rinką, būtent – per skatinimą ir kreditavimą: didžiojo verslo, smulkiojo verslo, paslaugų sektoriaus, meno verslų ir t.t.“, – kalbėjo L. Balsys. Jis pridūrė, kad D. Grybauskaitei nerimo kelia ir vadinamoji ekonomikos „pilkoji zona“.


„Kai dar ne šešėlis, bet jau ir ne visai legalu, tai iš tikrųjų yra didelė problema“, – sakė L. Balsys. Anot jo, „verslininkai apie tai kalba ir dalis jų į tą zoną pereina“.


Šaltinis:


lrt.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!