Įdarbinimo agentūros nebegalės imti mokesčio už įdarbinimą užsienyje

Priėmus šį įstatymą, įdarbinimo tarpininkavimo paslaugas galės teikti ne tik Lietuvos darbo birža ir juridiniai asmenys, įregistruoti Lietuvoje, bet ir kiti juridiniai asmenys ar jų filialai, įsteigti tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungoje. Įdarbinimo užsienyje paslaugas galės teikti ir fiziniai asmenys. Jie Lietuvos darbo biržai turės teikti informaciją apie jų statusą ir veiklą bei apie fiziniams asmenims suteiktas tarpininkavimo įdarbinant paslaugas. Taip pat šiuo projektu siūloma atsisakyti Lietuvos piliečių įdarbinimo užsienyje tarpininkavimo veiklos licencijavimo. Tačiau jos Lietuvos darbo biržos nustatyta tvarka turės teikti informaciją apie jų statusą ir veiklą bei apie fiziniams asmenims suteiktas tarpininkavimo įdarbinant paslaugas.


Projektas parengtas siekiant įgyvendinti 2006 m. gruodžio 12 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2006/123/EB dėl paslaugų vidaus rinkoje ir Tarptautinės darbo organizacijos Konvenciją Nr.181 dėl privačių įdarbinimo agentūrų.


Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse siūloma numatyti, kad už tarpininkavimo įdarbinant paslaugų teikimo sąlygų pažeidimą būtų numatyta nuo vieno tūkstančio iki trijų tūkstančių litų dydžio bauda.


Pataisos bus teikiamos svarstyti Seimui.


Kaip ir anksčiau, įdarbinimo užsienyje agentūras kontroliuos tos įstaigos, kurios prižiūri įmonių veiklą bei užsiima nelegalaus darbo prevencija: Valstybinė darbo inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos, Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos, Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija gyventojus, nusprendusius įsidarbinti užsienyje, ragina prieš tai sužinoti savo teises ir įdarbinimo agentūrų pareigas, pasidomėti šalies, į kurią vykstama, socialinėmis garantijomis, įprastais atlyginimų dydžiais.


 


 


Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos


informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!