Dirbantys vaikai ir jauni asmenys turi savo teises

Nors jų skaičius, palyginti su ankstesniais metais, yra mažesnis, tačiau teisės aktų numatyti reikalavimai vaikų ir jaunų asmenų darbui turi būti vykdomi bet kuriuo atveju.


Gaunama ir skundų, kuriuose nurodomi atvejai, kai pažeidžiami vaikų (nuo 14 iki 16 metų) ar jaunų asmenų įdarbinimą (nuo 16 iki 18 metų) reguliuojančių teisės aktų reikalavimai (daugiausia – dėl darbo sutarties, darbo ir poilsio laiko), taip pat paklausimų dėl lengvatų ir garantijų jauniems asmenims, o piliečių pranešimuose apie nelegalų darbą informuota apie 5 nelegaliai dirbusius vaikus ar jaunus asmenis. Paradoksalu, tačiau viename iš pranešimų pastebima, kad darbdavys nesudarė sutarties, ,,kadangi tuo metu dirbantysis buvo nepilnametis“.


Todėl prevenciškai būtina priminti, kad dirbantys vaikai ir jauni asmenys turi šiai kategorijai būdingas įstatymų numatytas teises, kaip ir, savo ruožtu, darbdaviai – atitinkamas pareigas, pradedant būtinybe sudaryti darbo sutartį.


Darbdaviui yra nustatyta prievolė pranešti Valstybinei darbo inspekcijai apie vaikų (nuo 14 iki 16 metų) įdarbinimą; kartu pabrėžtina, kad darbdavys, sudarydamas darbo sutartis su asmenimis iki 18 metų amžiaus, neturi teisės skirti bandomojo laikotarpio.


Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu patvirtintas leidžiamų dirbti vaikams lengvų darbų sąrašas. Minėtas Vyriausybės nutarimas taip pat reglamentuoja sveikatai kenksmingus ir pavojingus veiksnius, kuriems esant darbo aplinkoje draudžiama skirti jaunus asmenis dirbti.


Taip pat darbdavys privalo laikytis norminių teisės aktų nustatytų reikalavimų, kurie numato, kad skirti jaunus asmenis dirbti nakties darbo laiku, viršvalandinius darbus yra draudžiama. Vaikai negali būti skiriami dirbti nuo 20 iki 6 valandos ryto. Jauni asmenys iki 18 metų negali būti skiriami budėti įmonėje arba namuose, taip pat – darbui nuo 22 iki 6 valandos ryto, o poilsio ir švenčių dienomis gali būti skiriami dirbti tik jų sutikimu. Pabrėžtina, kad darbdavys privalo užtikrinti, kad asmeniui iki 18 metų būtų nustatyta Vyriausybės nutarime reglamentuota sutrumpinta darbo laiko trukmė.


Atsižvelgdami į tai, kad vaikų ir jaunimo darbas ir šiuo metu yra aktualus, Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriai, kaip ir kiekvieną vasarą, didesnį dėmesį skirs su sezonu susijusiems darbams, intensyviau tikrindami įmones kurortinėse vietose, kavines, restoranus, viešbučius, pakelės užeigas ir kitas įmones, kuriose šiuo metu gali būti didesnė nelegalaus, jaunų asmenų darbo, darbo ir poilsio reikalavimų pažeidimų tikimybė.


Išsami informacija šia tema yra Valstybinės darbo inspekcijos interneto svetainėje www.vdi.lt Konkrečiais klausimais galima pasikonsultuoti tiek VDI administracijoje, tiek visuose teritoriniuose skyriuose.


 


VDI

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!