Kainų mažėjimas lietuvoje išlieka, o benzinas, mėsa – brangsta

Maistas ir nealkoholiniai gėrimai birželį pigo 1,7 proc., drabužiai ir avalynė – 2 proc., o būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos 0,9 proc., skelbia statistikai.


Šių prekių kainų mažėjimas nusvėrė 2,6 proc. brangusias transporto, 1 proc. sveikatos priežiūros prekes ir paslaugas.


Anksčiau Statistikos departamentas prognozavo, kad defliacija birželį turėtų būti kiek mažesnė – 0,2 proc.


Dabar pranešama, kad iš maisto produktų daugiausia įtakos bendram kainų lygio mažėjimui turėjo 2,4 proc. atpigę pienas ir jo produktai, 29,2 proc. pigusios vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos). Dar 0,9 proc. pigo duona ir grūdų produktai, po 2,6 proc. – kava, arbatžolės, kakava bei sviestas, aliejus ir riebalai, 20,3 proc. – kopūstai.


Brango vynuogės (25,2 proc.), jautiena, aviena ir kiauliena (0,5 proc.), šakniavaisiai (9,2 proc.), obuoliai (3,4 proc.), bananai (1,3 proc.).


Drabužių ir avalynės grupėje dėl nuolaidų 3,6 proc. atpigo avalynė, 1,4 – drabužiai. Avalynės taisymo paslaugos tuo metu brango 1,2 proc.


Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 1 proc. atpigęs karštas vanduo ir centralizuotai tiekiama šiluma, 1,5 proc. – būsto priežiūros ir remonto medžiagos ir paslaugos, 2,9 proc. – sumažėję būsto nuomos mokesčiai, 3,4 proc. atpigusios suskystintos dujos maistui gaminti, 1,3 proc. pigo kietasis kuras.


Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtaką turėjo 5,8 proc. pabrangęs benzinas, 5,1 proc. – dyzeliniai degalai, 1,7 proc. – transporto paslaugos, 3,1 proc. – suskystintos automobilinės dujos, 1,8 proc. – nauji lengvieji automobiliai.


Vairavimo mokymo paslaugos atpigo 1,9 proc., dviračiai – 2,3 proc.


Sveikatos priežiūros grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtaką darė 0,8 proc. pabrangę farmacijos gaminiai, 9,3 proc. – sanatorijų paslaugos, 0,5 proc. – odontologų paslaugos.


Metinė infliacija birželį siekė 4,2 proc. Per metus 16,5 proc. pabrango būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 17,2 proc. – sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos, 12,8 proc. – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai. 9,6 proc. atpigo drabužiai ir avalynė.


Vidutinė metinė infliacija (dvylikos paskutinių mėnesių metinių infliacijų vidurkis) praėjusį mėnesį buvo 8,7 proc.


Gegužę kainos Lietuvoje mažėjo 0,2 proc., balandį – 0,1 proc., kovą buvo užfiksuota nulinė infliacija.


Po ilgo infliacinio laikotarpio defliacija į Lietuvą grįžo pernai lapkritį ir gruodį, tačiau sausį vėl fiksuota 2,7 proc. mėnesio infliacija.



 


lrt.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!