A.kubilius: pensijų mažinimas neišvengiamas

“Matant dabartinę “Sodros” padėtį būtų neatsakinga ir neatsargu apie tai (pensijų mažinimą – BNS) nekalbėti – jeigu nepajėgsime subalansuoti „Sodros“ biudžeto, nepajėgsime užtikrinti to, kad pensijos, galbūt ir šiek tiek sumažėjusios, būtų išmokamos laiku, žmonės susidurs su didesnėmis problemomis, negu susidurs, pavyzdžiui, jiems pensijas sumažinus 5 proc.” – kalbėjo A.Kubilius.


A.Kubilius Lietuvos radijui sakė, kad Vyriausybė svarsto galimybę labiau mažinti pensijas asmenims, kurie gauna kelias įvairių rūšių pensijas, pavyzdžiui, valstybines pensijas, signatarų, mokslininkų rentas, našlių pensijas.


Premjeras Andrius Kubilius Lietuvos radijui tvirtino, kad Pasaulio bankas kritikuoja dabartinę sistemą, pagal kurią dalis žmonių gauna ne po vieną pensiją.


“Yra valstybinės pensijos, yra signatarų rentos, yra mokslininkų rentos, yra našlių pensijos, yra socialinio draudimo pensijos. Gali būti, kad žmogus gali gauti, pavyzdžiui, tris pensijas. Tai šitokią sistemą labai griežtai kritikuoja Pasaulio banko ekspertai. Šiame laikotarpyje, siekiant subalansuoti “Sodros” biudžetą, mes manome, kad iš tiesų reikia diferencijuoti, žiūrėti į tas pensijas, kurias žmonės gauna kaip papildomas pajamas prie kitų pajamų ir būtent tokias papildomas pajamas galima mažinti šiek tiek didesniu procentu negu, pavyzdžiui, tas pensijas, kurias žmogus gauna kaip vienintelį pajamų šaltinį, kuri galbūt yra labai nedidelė – tik keturi-penki šimtai litų”, – interviu Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.


Anot jo, Vyriausybės viešam svarstymui parengtame taupymo priemonių pakete numatytas ir “Sodros” išlaidų mažinimas.


Seime antradienį prisiekusi naujoji finansų ministrė Ingrida Šimonytė taip pat žada didelių pensijų mažinimą.


 


BNS

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!