Atėjusi vasara mokytojams ramių atostogų nežada

Susirūpinę tuo, kas pedagogų laukia rugsėjo 1-ąją, mokytojai, neradę bendros vizijos su Švietimo ir mokslo ministerija, svarsto net protesto galimybę. Nors atlyginimai mokytojams pastaraisiais metais nuolat augo, dėl ekonominės krizės įšaldyti švietimo sistemos finansavimo planai, privertė sunerimti. Trečiadienį vykusios konferencijos metu buvo ieškomas atsakymas į klausimą, kaip pedagogai gyvens nuo naujų mokslo metų pradžios?


Algos padidėjo 62 proc.


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų atstovė Rūta Osipavičiūtė priminė mokytojų atlyginimų kėlimo istoriją: „Pedagogų atlyginimų klausimas buvo sprendžiamas dar 1998 m. Tada buvo žadėta atlyginimus kelti 30 proc., po metų dar 25 proc. Keitėsi vyriausybės ir pažadai liko neištesėti. Iki 2003 m. mokytojų atlyginimų klausimai buvo paslėpti giliai stalčiuose. 2004 m. buvo priimta nauja darbo apmokėjimo tvarka, kurios pagrindinė nuostata – nuo 2009 metų pereiti prie etatinio darbo apmokėjimo. Ką ir pavyko padaryti, bet dėl lėšų stygiaus ši sistema negali optimaliai veikti.“


Pašnekovė atskleidė, kad mokytojų atlyginimai, pagal numatytą programą turėtų kilti palaipsniui: 2009 m. – 30 proc., 2010 m. – 20 pro, 2011 – 10 proc. Ar sunkmečiu pavyks įgyvendinti iš pažiūros optimistinius pažadus?


„Mokytojo alga pradėjo kilti 2008 m. gegužės 1 d. – 10 proc., o nuo tų pačių metų rugsėjo 1 d. dar padidėjo vidutiniškai 15 proc. Ilgalaikė programa numato, kad iki 2011 m. mokytojų atlyginimas turėtų pakilti 92 proc., šiandien atlyginimai yra pakilę 62 proc. Mokytojo darbas turi būti tinkamai įvertintas ir apmokėtas. Atlyginimai pakilo, todėl turime tęsti derybas, o ne pulti į gatves ir protestuoti“, – kalbėjo R. Osipavičiūtė.


Jaučiama įtampa


Šią savaitę vykusioje konferencijoje pedagogai kėlė jiems itin rūpimus klausimus apie atlyginimų sistemos perspektyvas, įvertino Vyriausybės programoje išdėstytus planus iš esmės keisti mokytojų darbo apmokėjimo sistemą. Buvo bandoma galutinai išsiaiškinti, ką žada nuo rugsėjo 1 d. šalies mokykloms siūloma nauja darbo apmokėjimo tvarka.


Šalies pedagogai susirinko tuo metu, kai tarp Vyriausybės, Švietimo ir mokslo ministerijos ir švietimo profsąjungos nuolat jaučiama įtampa, susijusi su baime, jog bus sumažinti mokytojų atlyginimų nustatymo koeficientai, vėluos atostoginių mokėjimas, vyks kitoks taupymas pedagogų atlyginimų ir švietimo kokybės sąskaita. Įtampą didina tai, kad valdžios atstovai labai nenoriai kalba apie savo reformų planus ir socialinis dialogas nevyksta.


Atlyginimai augs – pasibaigus krizei


Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė susirinkusiems mokytojams pakartojo, kad prie atlyginimų didinimo programos bus grįžtama pagerėjus ekonominei Lietuvos situacijai: „Ateityje ketiname kurti daug palankesnį neformalaus ugdymo modelį, naują mokytojų apmokėjimo tvarką. Viskas yra derybų lygyje, mes nepriimame sprendimų užsisklendę, stengiamės išklausyti visų pasisakančiųjų nuomones.“


Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetas narys Juozas Olekas pridūrė, kad turi vykti nuolatinis bendravimas tarp ministerijos ir mokytojų, nes pavieniai susitikimai trokštamų rezultatų neduos.


Paklaustas, ar mokytojai sulauks magiško 55 m. pensinio amžiaus, kada galės anksčiau nei visi išeiti į užtarnautą poilsį, J. Olekas pajuokavo: „Tokių prašymų girdisi iš psichologų, kitų įtemptą darbą dirbančių specialistų. Bet girdisi kalbos, kad į pensiją būsime išleidžiami sulaukę 65 m., o gal ir dar vėliau.“


Nauja apmokėjimo tvarka


Naujasis mokytojų darbo apmokėjimas nuo dabartinės mokytojų darbo apmokėjimo tvarkos skiriasi tuo, kad tarifinis atlygis pedagogams nustatomas už 18 kontaktinių valandų per savaitę. Kontaktinė valanda – tai laikas, per kurį mokytojas tiesiogiai dirba su mokiniais (pamokos, neformaliojo ugdymo užsiėmimai).


Į tarifinį atlygį taip pat įskaičiuotas darbo apmokėjimas už pasiruošimą pamokoms bei kiti mokytojo pareigybės apraše numatyti darbai, išskyrus vadovavimą klasei ir mokinių darbų tikrinimą.


Etatą, tai yra 30 pedagoginio darbo valandų, sudaro 18-22 kontaktinių ir 12-8 papildomų valandų (t.y. veikla, numatyta Mokytojo pareigybės apraše). Pagal dabar galiojančią mokytojų darbo apmokėjimo tvarką atlyginimas jiems nustatomas už 18 pedagoginių valandų per savaitę.


Kaip nuo rugsėjo mokytojams bus mokama už darbą, jie galės pasirinkti iš dviejų siūlomų variantų: valandinio darbo apmokėjimo, koks yra dabar, arba Naujo mokytojų darbo apmokėjimo.


Šaltinis:


http://www.alfa.lt/straipsnis/10277774/?Atejusi.vasara.mokytojams.ramiu.atostogu.nezada=2009-06-19_15-07


 


 


Audrius Bareišis, Alfa.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!