Nemokamos atostogos gresia ir mokytojams?

Mažės 100 litų
 
Rokiškio pedagogų profsąjungų lyderis Erikas Gaigalas priminė, kad Seimui patvirtinus biudžeto sumažinimo planą paaiškėjo, jog  36 litais sumažintas mokinio krepšelis. „Nors pastaruoju metu nuolat kartojama, kad pedagogų atlyginimas nemažės, tačiau mažinant krepšelį (kuriame 95 procentus sudaro alga), nuo rugsėjo kiekvienai klasei nubraukiama papildomo ugdymo valanda. Taigi, turinčių papildomas valandas mokytojų atlyginimas sumažės maždaug 100 litų“, – sakė E. Gaigalas Tačiau tai, jo žodžiais, dar nėra tokia tragedija kokia yra su savivaldybių biudžetais. Rokiškio savivaldybei švietimui skirtus pinigus „apkarpius“ 2 milijonais, anot E. Gaigalo, buvo ieškoma švelniausių būdų milijonams sutaupyti. „Bet nepasisekė. Vis tiek lėšų trūksta ir įstaigose, kurios finansuojamos tik iš savivaldybės biudžeto (meninio lavinimo centrai, muzikos, choreografijos mokyklos, darželiai bei kai kuriose mokyklos) gali būti siūloma išeiti nemokamų atostogų“, – sakė profsąjungų lyderis.
 
Surašė raštą
 
Sužinojęs, kad kai kurie vadovai švietimo įstaigose „jau verčia savo darbuotojus eiti nemokamų atostogų“, E. Gaigalas surašė raštą profsąjungoms nariams. Jame atkreipė dėmesį į keletą dalykų, „jei bus būtinybė išeiti nemokamų atostogų“. „Sutikite eiti po kasmetinių atostogų, kad nenukentėtų atostogų atlyginimas. Prašykite, kad Jus išleistų neapmokamų atostogų per kelis sykius. Taip palengvinsite savo finansinę padėtį“, – rašo profsąjungų lyderis. Taip pat jis siūlo kreiptis į profsąjungą finansinės paramos. Mat pirmininkų taryba nutarė, kad nemokamų atostogų priversti išeiti profsąjungos nariai gaus pašalpas, „leisiančias nors truputį palengvinti finansinę padėtį“.
 
Tarsis geranoriškai
 
Muzikos mokyklos direktorius Albertas Mikulėnas sakė, jog nemokamai atostogauti mokytojams prisieis, nes pinigų algoms trūksta. „Geranoriškai  tarsimės, nes darbo kodeksas to nenumato“, – sakė direktorius. Muzikantai žada atostogauti po dvi savaites. A. Mikulėnas ir pats žada atostogauti nepaisant to, jam nuimtas priedas. Muzikos mokyklai reikia sutaupyti 110 tūkstančių. „Jei mokytojai  neis, kitais metais visiems bus mažiau pamokų. Tarsimės su profsąjungomis kaip kuo mažiau skausmingai padaryti“, – sakė direktorius. Taip pat galvojama ir peržiūrėti mokestį už mokslą. Šiandien už pamokas muzikos mokykloje mokiniai moka nuo 15 iki  45 litų per mėnesį. A. Mikulėnas sakė, jog jie apsiprato su tuo, kas turi būti. Privačiose įstaigose, pašnekovo žodžiais, vyksta daug žiauresni dalykai, be to ir mokytojų alga – „didesnė nei minimumas“. 
 
Lopšelio – darželio „Pumpurėlis“ direktorė Zita Matuzonienė sakė, jog pirmiau savo darbuotojus išleis eilinių atostogų, po to – nemokamų. „ Mes nutarėm draugiškai. Esame savivaldybės išlaikytiniai. Be to, negražu, kad technikiniai darbuotojai eitų, o auklėtojos neitų “, – sakė vadovė. Jos žodžiais, nemokamos atostogos yra geriau nei mažinti etatus ar atsisakyti priedų  technikiniams darbuotojams. “Kitur darželiai visai vasarai užsidaro, pas mus dar čia gerai“, – kalbėjo Z. Matuzonienė. 
 
Ar bus rugsėjo pirmoji?
 
Dar viena mokytojus akcijomis grasinti verčianti informacija yra ta, kad atostoginiai jiems bus sumokėti tik rudenį. E. Gaigalas sakė, jog respublikinės švietimo darbuotojų profsąjungos į  informacijos priemonėse pasirodžiusią tokią žinią sureagavo per kelias valandas. Po profsąjungų rašto jau kitą dieną  pasipylė žinios, jog atostogų pinigai pedagogams bus sumokėti laiku.„Prašo, kad mes suprastume, palauktume, bet nei bankai, nei kitos įstaigos nelaukia. Jei nesumoki laiku, pradeda skaičiuoti delspinigius“, – svarstė E. Gaigalas. Jis sakė, jog dauguma mokytojų atostogų išeis birželio pabaigoje ir kol kas nėra garantijų ar valdžios pažadai bus ištesėti. Jei ne, profsąjungos lyderio žodžiais, mokytojai bus išprovokuoti imtis akcijų, ir rugsėjo pirmoji gali nusikelti. „Atostogos užtęsiamos tiek dienų, kiek atostoginiai vėluoja“, – perspėjo E. Gaigalas. 


 


Reda MILAKNIENĖ, “Gimtasis Rokiškis”


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!