Etuc generalinio sekretoriaus john monks komplimentai lšmpsf

Susitikimo metu vyko diskusija apie profesinių sąjungų veiklą ekonominės krizės metu, apie socialinio dialogo vystymą Europoje ir Lietuvoje, aptarta geroji patirtis ir pasidalinta problemomis. Europos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas pažymėjo, jog jaučia didelį susirūpinimą dėl ekonominės situacijos Baltijos šalyse. Vienintelis kelias nugalėti krizę ir pakelti ekonomiką yra šalių solidarumas, o taip pat profesinių sąjungų vienybė.


Profsąjungų atstovai domėjosi, kokį įspūdį paliko tą pačią dieną vykęs susitikimas su Lietuvos Vyriausybės vadovu Ministru Pirmininku Andriumi Kubiliumi, Finansų ministru Algirdu Šemeta ir Socialinės apsaugos ir darbo ministru Rimantu Dagiu. John Monks pastebėjo, jog jam padarė gerą įspūdį ministro pirmininko ir finansų ministro kompetencija, susitikimas buvo solidus ir dalykiškas. Profsąjungų atstovai patarė neapsigauti ir skundėsi Vyriausybės dėmesio socialiniam dialogui stoka.  Akivaizdu, kad krizės metu Vyriausybė priima įstatymų pataisas, kuriomis siekiama sumažinti darbuotojų teises bei socialines garantijas.


Susitikimo pabaigoje Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos atstovams teko trumpai pabendrauti su John Monks, bet laiko užteko tik tam, kad Europos profesinių sąjungų vadovas išsakytų savo komplimentus švietimo ir mokslo profesinei sąjungai, kuri sugebėjo apginti pedagogų atlyginimus – tokią išvadą John Monks padarė po susitikimo su valdžios atstovais. Jis pasakė, jog jam buvo labai įdomu susipažinti su tais, kurių taip prisibijo valdžia. Jis palinkėjo mūsų organizacijai ir toliau greitai reaguoti į besikeičiančią tikrovę ir nenusileisti valdžiai ten, kur gali būti pažeistos darbuotojų socialinės ir ekonominės garantijos.


Europos profesinių sąjungų konfederacija vienija 82 profesines sąjungas iš 36 Europos valstybių ir atstovauja 60 milijonų narių.
Dar ankščiau John Monks pareiškė: „Latvijos ir Lietuvos vyriausybių vykdoma neoliberali politika neatspindi darbuotojų interesų ir didina socialinę įtampą. Neramumus kursto nepakankamas socialinio dialogo vertinimas bei visuomenės kontrolės finansinės ir ekonominės politikos trūkumas, tai kenkia pasitikėjimui viešosiomis institucijomis, nes abiejose šalyse kritinėje situacijoje atsidūrusi nacionalinė ekonomika turi būti sprendžiama nacionalinio konsensuso ir derybų keliu.


Mes pritariame teisingam Latvijos ir Lietuvos darbuotojų pasipiktinimui ir tvirtai remiame mūsų Baltijos narių viešus pareiškimus. Tai, ko mums reikia dabar – visos Europos naujas socialinis susitarimas kovoti dėl užimtumo, padėti darbo rinkoje žmonėms, kurie dirba mažai apmokamus, nesaugius ir nekvalifikuotus darbus.“


 


 


Žiniasklaidos pranešimai:


http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=618&p_d=88110&p_k=1


http://www.alfa.lt/straipsnis/10276874/?Profsajungos.patarimu.is.Europos.negavo=2009-06-11_16-47


http://www.lrv.lt/lt/naujienos/?nid=5025


 


 


LŠMPSF informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!