Neapmokamų atostogų neprireiks, o nauja darbo apmokėjimo tvarka kelia abejonių

Reidas Panevėžyje prasidėjo susitikimu savivaldybėje su vicemere Zita Kukuraitiene, mero padėjėja Vilija Sinickiene, ekonomiste Irena Vaiteliene ir spaudos atstove Asta Sarapiene. LŠMPSF atstovavo Rūta Osipavičiūtė, Audrius Jurgelevičius, Tatjana Babrauskienė bei Panevėžio švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo atstovės Nijolė Staišiūnienė ir Alma Ramoškaitė.


Susitikimą su profsąjungų atstovais mero pavaduotoja Zita Kukuraitienė pradėjo draugiškai, nors pastebėjo, jog Panevėžio susivienijimo raštai savivaldybei buvo gana grėsmingi. „Kariauti su jumis miesto valdžia nenusiteikusi. Adresatas ne tas. Niekas nesirengia drastiškai, kaip šnekama, karpyti mokytojų algų. Nata paimta per aukštai. Tačiau mes nusiteikę bendradarbiauti ir spręsti problemas”, – kalbėjo vicemerė.


Panevėžio susivienijimo pirmininkė Nijolė Staišiūnienė prieštaravo, jog nesklandumų su atlyginimų mokėjimais jau buvo – mokytojams algos (avansai) vėlavo jau du kartus. Z. Kukuraitienė pripažino tai ir paaiškino, kad tai ne tik savivaldybės kaltė, lėšas pervesti delsė finansų ministerija. Tačiau ji patikino, jog daugiau tai nepasikartos.


Susitikime paaiškėjo, kad, Vyriausybės nurodymu, bus mažinamos lėšos, skirtos Savivaldybės funkcijoms atlikti. Vyriausybės nutarimu miesto biudžetui skirtos lėšos sumažintos virš 11 milijonų litų. Į jas įskaičiuojamos ir švietimo įstaigų ūkinės ir aplinkos lėšos. Paaiškėjo, kad Savivaldybė ketina mokyklų aplinkos lėšų darbo užmokesčio fondą sumažinti 27 tūkstančiais litų.


LŠMPSF atstovams užsiminus apie sklindančias kalbas, jog kai kurių mokyklų direktoriai verčia mokytojus eiti nemokamų atostogų, vicemerė tvirtai pareiškė, kad tokios būtinybės nėra. Maža to – nebus taupoma ir vadovėlių bei mokomųjų priemonių sąskaita, kaip tai daroma kitose savivaldybėse.


Tačiau ekonominiai sunkumai gali skaudžiai paliesti neformalųjį ugdymą – teks sumažinti finansavimą muzikos ir sporto mokykloms, savivaldybė nebeįstengs išlaikyti ir mokyklos baseino, kuriam reikalinga renovacija. Neaiški Panevėžio miesto darželių ateitis.


Susitikimo pabaigoje Panevėžio valdžios atstovė patikino, jog visas švietimo sektoriaus ekonomines ir finansines problemas savivaldybė spręs tik derindama su Panevėžio švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo atstovais.


Po susitikimo savivaldybėje vyko Panevėžio susivienijimo miesto mokytojams ir kitiems švietimo darbuotojams surengta diskusija apie Naują darbo apmokėjimo tvarkos aprašą, kurią Švietimo ir mokslo ministerija neseniai pateikė švietimo bendruomenei svarstyti. Diskusijos pradžioje LŠMPSF atstovė Rūta Osipavičiūtė informavo susirinkusius apie Ilgalaikės pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programos įgyvendinimo perspektyvas ir pabrėžė, jog socialinis dialogas su naująja valdžia vyksta vangiai. Vyriausybė nenusiteikusi laikytis įsipareigojimų ir pažadų, vengia derybų, nors pačioje programoje numatyta, kad jos koregavimas turi vykti derybų keliu. Kol kas biurokratiškai atsirašinėjama, todėl Federacija svarsto galimybę imtis protesto priemonių, kurios priverstų vyriausybę susimąstyti.


Šiaulių „Saulėtekio“ mokyklos direktorius Petras Baranauskas diskusijos dalyviams pristatė naują mokytojų darbo apmokėjimo tvarkos projektą. Diskusijos dalyviai įžvelgė grėsmes, jog naujoji tvarka yra bandymas liberalizuoti atlyginimus taip, kad, net ir turint mažiausią finansavimą, bus galima lanksčiai „įsipaišyti“ į apmokėjimo sistemą. Apie mokytojų atlyginimų pakėlimą tada reikės užmiršti – viską lems savivaldybės finansinė situacija. Regioniniai atlyginimų skirtumai gali tapti  didžiuliai, o tai gilins mokytojų socialinę nelygybę ir diskriminaciją.


LŠMPSF reidas į Panevėžį buvo pirmasis iš suplanuotų susitikimų, kurie miestuose ir rajonuose vyks iki birželio 17 dienos. Tą dieną LŠMPSF rengia nacionalinę konferenciją, kurioje išaiškės profesinės sąjungos pozicija dėl naujos mokytojų darbo apmokėjimo tvarkos. Konferencija vyks Seimo rūmuose, todėl tikimasi, jog dalyvaus nemažai politikų, švietimo ekspertų ir mokytojų bei švietimo darbuotojų atstovų. O kol kas Panevėžio mokytojai neskubės rinktis naujos darbo apmokėjimo sistemos.


 


Žiniasklaidos pranešimai:


http://www.panevezys.lt/DesktopDefault.aspx?tabid=400&mid=635&NewsID=7072


http://www.aina.lt/naujienos/panevezys/4988-profsajungos-lyderius-priverte-zioptelti.html


 


Panevėžio susivienijimo informacija


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!